AcasăAfaceriAsti Spumante. Războiul din Ucraina a stricat afacerile podgorenilor italieni

Asti Spumante. Războiul din Ucraina a stricat afacerile podgorenilor italieni

Podgoriile se întind cât vezi cu ochii pe toată zona deluroasă Langhe din Piemont, locul de naștere al celebrului vin Asti Spumante, clasificat din 1993 ca Denominazione di Origine Controllata e Garantita(DOCG). Dar războiul din Ucraina a lovit afacerile acestei companii  fondate în 1940 în Castiglione Tinella, la sud de Torino.

Italia este principalul furnizor de vin pentru Rusia și Ucraina, cu mult înaintea Franței. Mai mult de un sfert din exporturile de Asti Spumante, a cărui producție a crescut cu 12% în 2021, au mers către aceste două țări.

14 milioane de sticle

“Impactul este greu.Sperăm că războiul se va încheia cât mai curând. Din punct de vedere economic, este incontestabil că pentru noi, piețele din Rusia, Ucraina și Belarus reprezintă 14 milioane de sticle pe an”, a declarat Flavio Dogliotti, președintele consorțiului Asti DOCG.

Din 2017, Asti Spumante a găsit o piață de succes în Ucraina, cu 80% din livrări, pe lângă soiurile Muscat alb și Barbera. Această piață,  în plină expansiune din 2021, este acum “total pierdută”, notează AFP.

Vinul spumant Asti – o singură sticlă poate costa 300 de euro –  a fost inclus pe lista produselor de lux al căror export în Rusia a fost interzis de Uniunea Europeană la jumătatea lunii martie. Super Tuscans, Brunello di Montalcino sau Piemontese Barolo sunt printre vinurile italiene care se încadrează în această categorie.

Pentru Asti Spumante, „riscul nu ține atât de o blocare a exporturilor, ci mai degrabă de problema plăților după excluderea Moscovei din rețeaua de mesagerie bancară Swift, de prăbușirea rublei și de dificultățile apărute în transport”, explică Dogliotti.

Și alți viticultori din regiune au probleme, se confruntă cu creșterea prețurilor materiilor prime și aprovizionării.

„Am fost pe punctul de a ne opri vânzările săptămâna trecută, din lipsă de carton pentru  ambajale, dar în ultimul moment, furnizorul nostru a reușit să ne facă rost de ceva”, a spus Giovanni Corregia, directorul podgoriei Canale, situate în regiunea Roero, care se învecinează cu Langhe.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
240 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger