Inteligența artificială generativă a provocat deja o „revoluție în domeniul sănătății” și va transforma totul, de la cercetarea farmaceutică la diagnosticarea pacienților și tratamentul postoperator, potrivit unui director executiv de top al gigantului de cipuri Nvidia.
În timpul summitului AI al Nvidia, organizat în marja expoziției Computex din Taipei, Kimberly Powell, șefa diviziei Healthcare, a declarat că, deși este încă „la început”, asistența medicală va fi probabil mai afectată de inteligența artificială decât orice alt domeniu al vieții, relatează Al Jazeera.
Amprenta tehnologiei
Inteligența artificială „își lasă deja amprenta în domeniul dezvoltării și testării de noi medicamente – care poate dura până la 15 ani și poate costa 2 miliarde de dolari în termenele actuale”.
IA ar putea fi utilizată pentru a ajuta cercetătorii să înțeleagă modul în care organismul ar putea interacționa cu noi compuși chimici, ceea ce ar putea contribui la reducerea ratei de eșec predominante de 90 la sută a majorității medicamentelor în studiile clinice.
Nvidia, a treia cea mai mare companie din lume după valoarea acțiunilor, a făcut din asistența medicală un obiectiv major al activității sale, în încercarea de a profita de nenumăratele aplicații viitoare ale inteligenței artificiale.
Start-up-ul cu sediul în California a dezvoltat o suită de platforme, software și dispozitive medicale pentru a ajuta practicienii din domeniul sănătății în domenii precum chirurgia asistată de roboți, imagistica digitală și scanările de diagnosticare
Comparația cu mașinile autonome
În martie, Nvidia a anunțat acorduri cu Johnson & Johnson și GE Healthcare privind utilizarea inteligenței artificiale în chirurgie și, respectiv, în imagistica medicală.
Powell a precizat că o tehnologie similară este deja utilizată în mașinile autonome pentru a transforma informațiile brute în decizii în lumea reală. Inteligența artificială generativă va fi, de asemenea, crucială în “etapele postoperatorii și de urmărire a tratamentelor medicale”.
Unitățile de procesare grafică ale Nvidia au alimentat un boom al investițiilor în inteligență artificială, transformând startup-ul, cândva puțin cunoscut, într-o companie de 2 trilioane de dolari în câțiva ani.
Inteligența artificială generativă a explodat anul trecut odată cu lansarea aplicației revoluționare ChatGPT de la OpenAI, generând o avalanșă de entuziasm și îngrijorare cu privire la potențialele aplicații ale tehnologiei.