AcasăAfaceriApogeul pieței de valori? Magnații Big Tech vând acțiuni tehnologice de la...

Apogeul pieței de valori? Magnații Big Tech vând acțiuni tehnologice de la propriile companii

Jeff Bezos, Mark Zuckerberg și Peter Thiel conduc o paradă de directori din interiorul Big Tech care au vândut în acest trimestru acțiuni de sute de milioane de dolari ale corporațiilor lor

Jeff Bezos, Mark Zuckerberg  și Peter Thiel conduc o paradă de directori din interiorul Big Tech care au vândut în acest trimestru acțiuni de sute de milioane de dolari ale corporațiilor lor, într-un semnal că recenta exuberanță de pe piața bursieră ar putea atinge apogeul.

În timp ce piețele ating maxime recorduri, raportul dintre vânzările și cumpărările de informații privilegiate de la companii se află la cel mai ridicat nivel din primul trimestru al anului 2021, potrivit consultanței Verity LLC.

Avalanșă de vânzări

Mișcarea vine după ce acționarii au evitat vânzările anul trecut din cauza evaluărilor scăzute ale companiilor. Totuși, avalanșa de vânzări de acțiuni de la începutul acestui an a  fost surprinzătoare și un indicator că o recentă perioadă de creștere în domeniul tehnologiei, alimentată de entuziasmul provocat de ascensiunea inteligenței artificiale generative, este pe cale să se stingă.

„Dacă acționarii cred că sunt în vârf și astfel ies din joc, acesta este un semnal destul de dur pentru toți ceilalți”, a declarat Charles Elson, președinte al catedrei de guvernanță corporativă la Universitatea din Delaware.

Thiel, cofondator al grupului de analiză a datelor Palantir, a vândut acțiuni în valoare de  175 de milioane de dolari în această lună, potrivit informațiilor de reglementare, cea mai mare vânzare a sa de când a descărcat 504,8 milioane de dolari din acțiunile companiei în februarie 2021.

Fondatorul Amazon, Bezos, a vândut 50 de milioane de acțiuni în valoare de 8,5 miliarde de dolari la grupul de comerț electronic în februarie. Andy Jassy, directorul general al Amazon, a vândut 21,1 milioane  de dolari din acțiuni în acest an, față de 23,6 milioane în 2023 și 2022 împreună.

Zuckerberg, directorul general al Meta, a vândut ani de zile acțiuni ale companiei în valoare de milioane de dolari. Dar anul acesta a crescut vânzările, deoarece acțiunile au atins maxime istorice. La începutul lunii februarie, el a vândut 291.000 de acțiuni pentru 135 de milioane de dolari, prima sa vânzare de această mărime din noiembrie 2021. Zuckerberg deține în continuare 13,5% din acțiunile în circulație ale companiei, ceea ce îl face cel mai mare acționar al acesteia.

Apetit pentru lichidități

Într-un caz notabil, Frank Slootman, de la compania de software Snowflake, a vândut 69,2 milioane de dolari la începutul lunii februarie, cu câteva săptămâni înainte de a anunța că se va retrage din funcția de director general.

„Este clar că există un apetit pentru generarea de lichidități în acest moment, și, cu siguranță, un impuls pentru performanța pieței de valori”, spune Ben Silverman, vicepreședintele departamentului de cercetare al Verity.

author avatar
Radu Jacotă Redactor