Cauta

Anchete UE la Amazon și Microsoft: transferul datelor personale de la europeni spre SUA

Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor (AEPD) a deschis joi două investigații privind utilizarea de către instituțiile UE a serviciilor de cloud computing furnizate de Amazon și Microsoft, pe fondul îngrijorărilor legate de transferul de date cu caracter personal de la europeni către Statele Unite.

Una dintre aceste investigații se va concentra pe utilizarea Microsoft Office 365 de către Comisia Europeană, a declarat autoritatea de reglementare a Uniunii Europene.

Potrivit AEPD, organismele UE se bazează din ce în ce mai mult pe software și infrastructură bazată pe cloud sau servicii de platformă de la principalii furnizori americani de TIC (tehnologia informației și comunicațiilor), cărora legislația SUA “le permite activitătăți de supraveghere disproportionate”.

„În urma rapoartelor de revizuire ale instituțiilor și organismelor UE, am identificat anumite tipuri de contracte care necesită o atenție specială și de aceea am decis să deschidem aceste două investigații”, a declarat șeful AEPD, Wojciech Wiewiorowski, fără a preciza detalii despre a doua anchetă.

Amazon, liderul pieței, filiala Alphabet Google și Microsoft domină industria stocării datelor la nivel mondial, alimentând îngrijorările din Europa cu privire la riscul supravegherii din partea Statelor Unite.

Aceste temeri au determinat cea mai înaltă instanță a Europei să anuleze anul trecut un acord transatlantic de transfer de date cunoscut sub numele de „Scutul de confidențialitate”, în urma unei dispute de lungă durată între Facebook și Max Schrems din Austria, activist în domeniul protecției vieții private.

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version