AcasăAfaceriAnchete UE la Amazon și Microsoft: transferul datelor personale de la europeni...

Anchete UE la Amazon și Microsoft: transferul datelor personale de la europeni spre SUA

Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor (AEPD) a deschis joi două investigații privind utilizarea de către instituțiile UE a serviciilor de cloud computing furnizate de Amazon și Microsoft, pe fondul îngrijorărilor legate de transferul de date cu caracter personal de la europeni către Statele Unite.

Una dintre aceste investigații se va concentra pe utilizarea Microsoft Office 365 de către Comisia Europeană, a declarat autoritatea de reglementare a Uniunii Europene.

Potrivit AEPD, organismele UE se bazează din ce în ce mai mult pe software și infrastructură bazată pe cloud sau servicii de platformă de la principalii furnizori americani de TIC (tehnologia informației și comunicațiilor), cărora legislația SUA “le permite activitătăți de supraveghere disproportionate”.

„În urma rapoartelor de revizuire ale instituțiilor și organismelor UE, am identificat anumite tipuri de contracte care necesită o atenție specială și de aceea am decis să deschidem aceste două investigații”, a declarat șeful AEPD, Wojciech Wiewiorowski, fără a preciza detalii despre a doua anchetă.

Amazon, liderul pieței, filiala Alphabet Google și Microsoft domină industria stocării datelor la nivel mondial, alimentând îngrijorările din Europa cu privire la riscul supravegherii din partea Statelor Unite.

Aceste temeri au determinat cea mai înaltă instanță a Europei să anuleze anul trecut un acord transatlantic de transfer de date cunoscut sub numele de „Scutul de confidențialitate”, în urma unei dispute de lungă durată între Facebook și Max Schrems din Austria, activist în domeniul protecției vieții private.

author avatar
Radu Jacotă
197 afisari

1 COMENTARIU

  1. Vai…ce problema….dar la noi cand ospataru’ iti verifica datele personale si medicale ca sa intri in restaurant, e corect ?
    Sau sefu de la sala de fitnes…sau sefu de la sala de spectacole…sau nunti…

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

BNR a precizat condiţia în care ratele românilor la bănci s-ar mai diminua. Peste 200.000 oameni îşi plătesc datoriile cu întârziere

Banca Naţională a României a precizat scenariul în care ratele românilor la bănci s-ar mai diminua. Totul, în contextul în care peste 200.000 oameni...

Ce scandează fermierii din Polonia: „Putin, fă ordine în Ucraina, la Bruxelles şi în guvernul nostru!”

Protestele fermierilor din Polonia mai au puţin şi scapă de sub control. S-a ajuns deja ca autorităţile să-l acuze pe unul dintre manifestanţi de...