AcasăAfaceriAmericanii văd roșu. Cutremur în lumea petrolului: OPEC+ merge pe mâna Rusiei!

Americanii văd roșu. Cutremur în lumea petrolului: OPEC+ merge pe mâna Rusiei!

Casa Albă a acuzat OPEC+ că se „aliniază cu Rusia”, după ce Arabia Saudită a condus grupul, convenind asupra unor reduceri profunde ale producției de petrol, ceea ce a provocat o reacție din partea țărilor care se luptă cu inflația energetică în creștere, declanșată de invazia armatei lui Putin în Ucraina.

OPEC+ a declarat că va reduce obiectivele de producție cu 2 milioane de barili pe zi, echivalentul a 2% din oferta globală, în urma primei sale reuniuni în persoană din ultimii doi ani, care a avut loc la Viena. Reducerea efectivă va fi probabil mai apropiată de un milion de barili pe zi.

Decizia a fost luată în pofida unui lobby extins din partea guvernului american înainte de reuniune și a marcat o ruptură semnificativă cu administrația Biden, care încearcă să determine scăderea prețurilor la țiței înaintea alegerilor cruciale de la jumătatea mandatului din noiembrie și să priveze Rusia de venituri din energie.

Administrația Biden a criticat reducerile –  o „decizie lipsită de viziune” într-un moment în care „menținerea unei aprovizionări globale cu energie este de o importanță capitală”. „Este limpede că OPEC+ se aliniază cu Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Ministrul Energiei din Arabia Saudită, prințul Abdulaziz bin Salman, a respins sugestiile potrivit cărora reducerile cartelului ar afecta consumatorii, susținând că acțiunile grupului au fost menite să încurajeze investițiile pe termen lung în producția de petrol.

Ca răspuns la decizia OPEC+, americanii au spus că vor continua să elibereze petrol din stocurile strategice „după caz” și că explorează „acțiuni responsabile suplimentare” pentru a crește oferta internă.

Prețul petrolului a crescut cu peste 5% începând de vineri, în perioada premergătoare reuniunii OPEC+, iar referința internațională Brent a urcat până la 93,95 dolari pe baril după aflarea veștii reducerii.

Analiștii spun că decizia Arabiei Saudite, care va afecta eforturile guvernelor occidentale de a reduce veniturile din petrolul rusesc folosit pentru a susține războiul din Ucraina, va marca o ruptură importantă în alianța energetică de 75 de ani dintre Riad și Washington.

Decizia cartelului a fost luată la câteva ore după ce țările UE au fost de acord cu un plan al SUA de a impune o plafonare a prețurilor la exporturile de petrol rusesc, un efort al țărilor occidentale de a determina scăderea prețurilor la țiței și carburanți.

Arabia Saudită și alte țări OPEC din Golf se tem că acest plan ar reduce prețurile la petrol la nivel general și ar putea fi chiar folosit împotriva lor în viitor.

Secretarul general al OPEC, Haitham al-Ghais, a precizat că grupul oferă „securitate” și „stabilitate” piețelor energetice. „Totul are un preț, inclusiv securitatea energetică”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
740 afisari

5 COMENTARII

  1. OPEC ISI URMARESTE PROPRIILE INTERESE, ADICA PROFITURI CAT MAI MARI DIN VANZAREA PETROLULUII, CARE AR SCADEA DACA AR MARII PRODUCTIA. SIMPLU TOVARASI

  2. Americanii au datorii de peste 30 trilioane, si tot felul de probleme cu inflatia, productivitatea si sociale. O recesiune globala i-ar ajuta sa mai reduca dar tarile din Opec si clientii lori mari ca India nu sant de acord. Atunci ramane de vazut care pe care: dolarul american sau aurul negru. Petrolul este mai puternic

  3. Este clar ca opec veea sa-i vada dusi pe popnarii inarmati pana in dinti care distrug lumea normala si civilizatia asa cum o cunoastem.

  4. Toata omenirea in afara de UE este impotriva amerlicanilor drogati care au datorii de peste 30 de trilioane si trebuie pusi in genunchi ,iar UE merge in acelasi directie ca si amerlicanii

  5. Daca sauditii le-au intors spatele se anunta vremuri interesante.Lumea s-a saturat de bataia cu pumnul in masa al acestor obraznici.Stalin si Mao erau mult mai ponderati.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger