AcasăAfaceriAmerica a devenit spaima industriei criptomonedelor

America a devenit spaima industriei criptomonedelor

Influentul Gary Gensler,  președintele SEC(Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA)  și-a intensificat atacul asupra industriei cripto, dând în judecată Coinbase și Binance, punând la îndoială viitorul tranzacționării de token-uri.

Investitorii în criptomonede au înțeles aluzia. Potrivit CoinMarketCap, patru dintre cele mai valoroase 10 monede și-au scăzut valoarea cu cel puțin 15% săptămâna trecută, o scădere provocată de procesele intentate și de interviul acordat marți de Gensler la CNBC, în care acesta a declarat că „nu avem nevoie de mai multe monede digitale”.

În afirmația potrivit căreia Coinbase a acționat ca un broker și o bursă neînregistrată, SEC a declarat că cel puțin 13 active cripto disponibile pentru clienții companiei au fost considerate „valori mobiliare de active cripto”. Printre acestea se numără tokenul SOL al Solana, tokenul ADA al Cardano, moneda MATIC a Polygon și tokenul Filecoin (FIL) al Protocol Labs.

Aplicația de tranzacționare Robinhood a anunțat vineri că, începând cu 27 iunie, nu va mai susține tranzacționarea monedelor Cardano, Polygon și Solana. Tot vineri, Crypto.com a declarat că își va închide bursa instituțională din SUA.

Moneda Cardano, a șaptea cea mai valoroasă criptomonedă, potrivit CoinMarketCap, a scăzut cu 20% în ultima săptămână. Solana, clasată pe locul nouă, a scăzut cu 18%. Polygon, clasată pe locul 10, a scăzut, de asemenea, cu 18%. Filecoin, care se află mai jos pe listă, a scăzut cu 19%. Simbolul BNB al Binance, clasat pe locul patru, a scăzut cu 16%.Bitcoin și ethereum, cele mai populare două criptomonede, au fost mai stabile, fiecare dintre ele scăzând cu mai puțin de 5%.

Gensler, care a fost numit în fruntea SEC de către președintele Joe Biden în 2021, și-a petrecut o mare parte din ultimul an urmărind firmele și bursele de cripto pentru că au vândut efectiv titluri de valoare foarte speculative și riscante.

De la cazurile de fraudă de profil înalt care au implicat FTX a lui Sam Bankman-Fried și Terraform Labs a lui Do Kwon la zeci de acuzații care implică oferte de monede și presupuse acțiuni de marketing false, Gensler a făcut din industria criptografică, odată în plină expansiune, principala sa țintă de eliminare.

„Publicul investitor beneficiază de legile americane privind valorile mobiliare”, a declarat Gensler la emisiunea „Squawk on the Street”. „Cripromonedele nu ar trebui să fie diferie, iar aceste platformele și intermediarii trebuie să se conformeze.”

Apariția televizată a lui Gensler a avut loc după ce SEC a dat în judecată Coinbase și a declarat că societatea ar trebui să fie „reținută permanent și să i se interzică să „opereze platforma sa de tranzacționare a activelor criptografice ca o bursă națională de valori mobiliare, broker și agenție de compensare neînregistrată”.

Acțiunile Coinbase, singura mare bursă de criptomonede care este tranzacționată public în SUA, s-au scufundat cu 18%.În procesul intentat împotriva Binance, SEC a afirmat că societatea și fondatorul Changpeng Zhao au amestecat fonduri de miliarde de dolari ale utilizatorilor și le-au trimis unei societăți europene controlate de Zhao.

În timp ce Binance susține că nu are un sediu oficial și își desfășoară majoritatea activităților în străinătate, plângerea SEC a citat un director executiv care ar fi spus unui ofițer de conformitate că societatea funcționa ca o „bursă de valori mobiliare fără licență în SUA”.

Analiștii cripto susțin că procesul de reglementări delanșat de SUA va continua, cu efecte care se vor resimți pe piața globală.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
277 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger