AcasăAfaceriAmazon se gudură pe lângă Biden

Amazon se gudură pe lângă Biden

Adesea citat ca exemplu tipic al multinaționalei care evită impozitele, Amazon are urgent interesul  să-și schimbe această proastă reputație dobândită de ani de zile. Jeff Bezos a surprins pe toată lumea arătându-și sprijinul pentru creșterea impozitelor pe profit dorite de Joe Biden pentru a-și finanța planul de a investi 2.000 de miliarde de dolari în infrastructură.

An Amazon manager filed a discrimination lawsuit against the company alleging it paid her less than similarly qualified white peers Amazon and its leaders have repeatedly voiced their public support for Black employees and the Black Lives Matter movement DreamstimeTNS

Tocmai Biden l-a atacat  recent pe gigantul comerțului online pe această temă: „În 2019, o analiză independentă a relevat că erau 91, subliniez, 91 de companii care se numără printre  cele mai mari din lume, inclusiv Amazon, care au folosit diverse trucuri legale și nu au plătit un bănuț din impozitul federal pe venit”. Potrivit ITEP, un grup de reflecție privind politica fiscală, Amazon a plătit 9,4% din acest impozit pe profitul de 20 miliarde de dolari, după ce nu a plătit niciunul timp de doi ani. Această rată scăzută este explicată parțial de reforma fiscală decisă de Donald Trump în 2017, care a redus semnificativ impozitele pe profit. Au fost de la 35% la 21% sub fostul președinte. Joe Biden intenționează să le readucă la 28%.

De ce vrea să câștige favoarea președintelui

Dar Amazon a beneficiat, de asemenea, de scutiri de impozite legate de reduceri de valoare și investiții. Și pentru a se apăra, grupul din Seattle își subliniază în mod regulat contribuțiile în ceea ce privește crearea de bogăție și locuri de muncă. „Susținem viziunea guvernului lui Joe Biden care vrea să facă investiții îndrăznețe în infrastructura americană”, a declarat marți Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume cu o avere estimată la peste 188 miliarde de dolari, potrivit Forbes. Daniel Shaviro, profesor de drept la Universitatea din New York, explică faptul că Amazon și alte firme folosesc adesea tehnici fiscale „agresive” și, astfel, pot depăși cu succes autoritățile, dar, în general, ele pur și simplu profită de dispozițiile definite de lege.„Este mai presus de toate sistemul politic care este responsabil pentru această problemă”, subliniază acest specialist în dreptul fiscal.Potrivit ITEP, cel puțin 55 de mari companii profitabile din SUA nu au plătit taxe federale în 2020, inclusiv grupul de livrare FedEx și producătorul de echipamente sportive Nike.”Evitarea impozitului corporativ dăunează americanilor obișnuiți prin reducerea resurselor pentru sănătate, infrastructură și alte sectoare esențiale.

Investițiile masive ale Amazon în construirea de depozite și alte servicii sunt deduse din profiturile sale impozabile, reducând considerabil sumele pe care compania le datorează Trezoreriei. Practica transferului profiturilor dintr-o țară în alta pentru a beneficia de lacune fiscale arată necesitatea armonizării impozitelor între țări. „, susține directoarea ITEP, Amy Hanauer, citatată de Boursorama. Ideea unei cote minime globale a impozitului pe profit tocmai a fost pusă pe masă de către Trezoreria SUA. Sprijinit de FMI și salutat de țări precum Franța și Germania, acest program legislativ ar putea fi finalizat până în vară datorită negocierilor în curs de desfășurare în cadrul G20.Prin urmare, Amazon are tot interesul să stabilească relații bune cu Joe Biden: majorarea impozitelor planificată de președinte este mai puțin probabil să afecteze compania decât o posibilă taxă pe platformele digitale susținută și de statele europene.”Amazon are nevoie de sprijinul guvernului SUA pentru a lupta împotriva riscului dublei impuneri”, notează Steve Rosenthal, cercetător la Centrul de Politică Fiscală Urban-Brookings.Susținerea lui Jeff Bezos pentru planul președintelui ar putea face parte din „speranța Amazon de a câștiga favoarea lui Biden” înainte de încheierea negocierilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
237 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger