Cauta

Alungarea de la Hollywood.Occidentul lovește prima piață europeană de cinema

Și cinematografia rusă suferă consecințele ofensivei armatei lui Putin în Ucraina.

Mila Grekova, traducător de filme americane, a rămas fără muncă de la decizia celor “cinci mari” de la Hollywood – Disney, Universal, Sony Pictures, Warner Bros și Paramount – de a-și elimina producțiile din calendarul rusesc.

„Aici, Bollywood-ul poate înlocui Hollywood-ul, dar este prea târziu pentru mine să învăț hindi”, spune ea.  Dincolo de acest caz, întreaga industrie cinematografică rusă este cea care suferă consecințele conflictului din Ucraina, când abia și-a revenit după dezastrul cauzat de pandemia de coronavirus.

Soarta industriei depinde de această dată de sancțiuni, în timp ce Rusia a fost principala piață europeană de cinema, cu 145,7 milioane de intrări anul trecut, potrivit Observatorului European al Audiovizualului.

“În timpul pandemiei am avut filme, dar cinematografele au fost închise. Astăzi, avem cinematografe, dar fără filme. Jumătate din săli s-ar putea închide, deoarece riscă să piardă 80% din venituri”, deplânge  Evgheni Belin, directorul studioului Mosfilm-Master.

Înainte de suspendarea decisă de Hollywood, compania a realizat dublarea a zece filme străine pe lună. Apoi a pierdut două treimi din comenzi.

Pentru a se adapta și a supraviețui, Mosfilm-Master se pregătește să angajeze traducători coreeni și chinezi, chiar dacă filmele asiatice nu au priză la publicul rus. “Cultura occidentală e mai aproape de noi”, explică Belin.

De la începutul invaziei Ucrainei pe 24 februarie, numărul intrărilor de filme străine în cele 35 de cinematografe ale rețelei Karo – printre cele mai mari din Rusia – a scăzut cu 70%.

Rușii, lipsiți de blockbuster-uri americane, „se vor explora mai profund”, a declarat pentru AFP președinta Karo,  Olga Ziniakova. „Și când Hollywood se va întoarce aici, piața rusă și telespectatorii nu vor mai fi la fel”, prezice ea.

Plecarea giganților de la Hollywood nu l-a surprins pe Pavel Doreouli, al cărui studio Atmosfera creează coloane sonore pentru aproximativ cincisprezece filme pe an.

“De ani de zile,cinematografia mondială a fost ostatica politicii. Cannes și Berlin nu mai recompensează filme, ci poziția lor politică”, susține acest inginer de sunet, membru din 2020 al organizației internaționale „Sound Editors for Cinema” (MPSE). Cele două festivaluri internaționale de film au condamnat Rusia pentru invazia în Ucraina.

Ultimele stiri

  • VIDEO Ciolacu, mesaj pentru bugetarii nemulțumiți: „Sunt angajați care protestează susținând că muncesc prea mult pentru 1000 și ceva de euro pe lună”
  • Bomba zilei! Coldea și Dumbravă, audiați la DNA – VIDEO
  • Profiturile-record în România ale marilor companii arată că politicile economice ale PSD dezvoltă mediului de afaceri
  • Drumul Expres Pitești – Craiova, Centura Capitalei și Autostrada Moldovei, marile proiecte care vor crește economia României chiar din acest an
  • Revitalizarea economică a județelor Moldovei, prioritate strategică pentru PSD
  • A dat în judecată „Marius Nasta” după ce i-au scos un plămân. A câştigat 150.000 euro în Instanţă, dar răspunsul Institutului – halucinant
  • Accidentul de la 2 Mai. Tatăl tinerei ucise: „Am dorit de la prima înfăţişare să-l văd pe cel care mi-a omorât copilul” – VIDEO
  • Străzile din Bucureşti, mai nesigure decât cele din Bronx. Mărturia femeii atacate, din senin, de un bărbat, în Sectorul 2 (VIDEO)
  • Criteriul în funcţie de care se modifică data la care ieşi la pensie. Iată cum îţi calculezi ziua precisă în care te retragi din câmpul muncii!
  • O nouă pomană electorală în 2024. Ce a anunţat ministrul Agriculturii poate fi, de fapt, o lovitură majoră pentru producătorii din România
  • Exit mobile version