AcasăAfaceriAlcoolul, redresarea economică a Dubaiului

Alcoolul, redresarea economică a Dubaiului

Autoritățile din  emirat au relaxat normele care reglementează vânzarea și deținerea băuturilor alcoolice, în încercarea de a ieși dintr-o depresie economică agravată de pandemia coronavirusului.

„A fost un an cu greutăți şi nu există refugiu pentru nicio afacere, în special pentru cei din industria ospitalităţii”, spune Mike Glen, director pentru Emiratele Arabe Unite la distribuitorul de alcool Maritime and Mercantile International(MMI) Vânzările de băuturi alcoolice au însemnat de mult timp drept un barometru major al economiei Dubaiului, o destinație turistică de top din Emirate. Dar în același timp și o sursă importantă de venituri fiscale pentru familia Al Maktoum, conducătoarea emiratului. În Dubai, vânzările de alcool reflectă, în general, încrederea cumpărătorilor în propriile finanțe și, la rândul lor, în economie. Înainte de pandemie, aceste vânzări se confruntau deja cu probleme din cauza scăderii preţurilor globale la energie şi a crizei de pe piaţa imobiliară. În plus, Dubaiul a fost nevoit să amâne Expo 2020 pentru anul următor, o nouă lovitură pentru afacerile locale. Potrivit datelor Euromonitor, citate de AP, vânzările totale de băuturi alcoolice în Dubai au scăzut cu 3,5% în 2019 până la 128,79 milioane litri şi au fost cu aproape 9% mai mici decât în 2017.

Pe fondul blocajului, cei doi mari distribuitori de alcool din Dubai, MMI și African&Eastern,  au început, în premieră, livrările de alcool la domiciliu pentru a stimula vânzările. Acum, orașul-stat a schimbat chiar sistemul care acordă permisiunea rezidenților pentru a cumpăra alcool legal. Potrivit legii, rezidenţii nemusulmani trebuiau să deţină un card special eliberat de poliţia din Dubai care le permitea să achiziţioneze, transporte şi să consume bere, vin sau tărie. În caz contrar, puteau fi amendaţi şi arestaţi, chiar dacă reţeaua vastă de baruri şi cluburi de noapte din emirat nu cerea niciodată să vadă permisul. În prezent, aceste carduri (roși) au fost înlocuite cu o cartelă neagră, iar pentru obținerea acesteia este necesar doar actul de identitate. De asemenea, o aplicație nu mai necesită permisiunea angajatorului, în timp ce au fost reduse, la rândul lor, restricțiile de cumpărare bazate pe salariu. Noul sistem de carduri vine în condițiile în care Dubai le permite acum turiștilor și vizitatorilor să achiziționeze alcool de la distribuitori folosind pașaportul, punând capăt unei lacune legislative care îi  împiedica să obțină o autorizație în acest sens.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
304 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger