Cumpărătorii online care vânează în această săptămână televizoare de la retailerul britanic Argos vor fi inundați de ofertele de Black Friday. Cu toate acestea, printre sutele de opțiuni, se remarcă un model de ultra înaltă definiție de la Toshiba. Pentru că producătorul japonez de electronice a plătit pentru o poziționare proeminentă.
Argos va folosi datele pe care le colectează despre cumpărători pentru a direcționa mai bine viitoarele reclame în timpul sesiunilor de cumpărături.
Acordurile care stau la baza acestor promoții au un profil relativ scăzut – în unele cazuri, consumatorii abia dacă știu că există – și totuși încep să bulverseze industria globală a publicității.
J Sainsbury, proprietarul Argos, se numără printre zecile de comercianți cu amănuntul care încearcă să imite succesul Amazon în construirea unei afaceri de marketing pe baza unei platforme de vânzări. Aceștia creează efectiv o nouă formă de mass-media în concurență directă cu editorii tradiționali și cu Big Tech.
De la Woolworths Group din Australia la Loblaws din Canada, retailerii dintr-o gamă largă de piețe globale se poziționează cu diferite grade de succes ca locuri de publicitate convingătoare pentru cele mai mari mărci de consum din lume.
Potrivit Financial Times, expansiunea este deosebit de agresivă în SUA, unde eMarketer estimează că agenții de publicitate sunt pe cale să cheltuiască peste 37 de miliarde de dolari pe „rețele media de vânzare cu amănuntul” în acest an, o creștere cu aproximativ o cincime față de 2021.
În timp ce rețelele sociale atrag mai mulți bani publicitari, cu un volum anual estimat de 65 de miliarde de dolari, media de retail a crescut de peste cinci ori mai repede în 2022.
Veniturile din reclame ale comercianților cu amănuntul sunt deja aproape de două ori mai mari decât cele de radio și tipărite combinate, iar decalajul față de televiziunea, despre care se estimează că va genera 68 de miliarde de dolari în vânzări de anunțuri în acest an, se închide rapid.
Impulsul din spatele așa-numitei retail media este atât de mare încât are potențialul de a deschide o nouă eră a publicității digitale, spune Brian Gleason, director de venituri la Criteo, cu sediul la Paris, care a dezvoltat tehnologie media pentru retaileri, inclusiv Carrefour din Franța și Asda din Marea Britanie.
Mai întâi a venit căutarea, spune el, „care a schimbat modul în care interacționăm cu consumatorii”. Apoi au apărut rețelele sociale, care au pus în evidență mai clar publicul țintă. Retail media este „al treilea val”. „Cei mai mari retaileri din lume devin companii media în multe feluri”.
Cel mai mare retailer din lume,Walmart, a declarat săptămâna trecută că veniturile sale din publicitate au crescut cu 30% în cel mai recent trimestru, datorită extinderii activității sale media în SUA, cunoscută sub numele de Connect, și în India prin Flipkart Ads.
Compania este pe cale să genereze venituri de 2,2 miliarde de dolari din publicitate în SUA în acest an, potrivit estimărilor eMarketer. În cadrul unei convorbiri cu analiștii, directorul financiar al Walmart, John Rainey, a precizat că publicitatea nu numai că a înregistrat o creștere mai rapidă decât principala sa activitate de retail, dar are și marje mai mari.