AcasăAfaceriAgricultori cu bani

Agricultori cu bani

Guvernul a deschis „pușculița” și, în cele din urmă, trimite bani către fermierii care au fost afectați de secetă, dar și de criza sanitară. Organizarea autorităților a fost exemplară, astfel că mai toți beneficiarii despăgubirilor la secetă vor primi banii până la alegerile locale.

Agricultorii care au avut culturile distruse de secetă primesc, în cele din urmă, despăgubirile promise acum câteva luni. Interesant este faptul că, deși au ajuns să protesteze chiar și în stradă din cauza lipsei sprijinului din partea Guvernului, fermierii nu s-au prea înghesuit să ceară oficial despăgubiri. Procesele verbale de constatare a calamităților au indicat aproximativ 34.400 de fermieri afectați și o suprafață de 1,16 milioane ha de teren pârjolit. După mai multe apeluri din partea autorităților, oficial s-au înregistrat doar 28.081 cereri pentru despăgubiri. Cam cu vreo 20% mai puțin. Ca suprafață, cifrele sunt apropiate, cu o diferentă minimă, de numi 40.000 ha, având în vedere că s-au cerut despăgubiri pentru o suprafață calamitată totală de 1.120.540,40 hectare.

În doar două zile, aproape toate cererile de despăgubire au fost onorate, mai exact au fost plătite 833 milioane de lei către 27.304 beneficiari, rămânând să-și primească banii doar 777 fermieri.

Nici crescătorii de animale și legumicultorii nu au fost uitați. Așa că Ministerul Agriculturii a anunțat că, începând cu 25 septembrie, se primesc cereri pentru acordarea de ajutoare pentru cei afectați de criza sanitară. Subvențiile pentru aceste două mari categorii sunt de maximum 7.000 de euro pe fermă.

Aici, Ministerul Agriculturii a trebuit fie extrem de inventiv. Banii folosiți sunt din fonduri comunitare, dar din cei necheltuiți din PNDR 2014-2020, pentru că de la Bruxelles nu s-au putut accesa alte fonduri cu această destinație. Se cereau documente contabile.

În România, legislația aproape că încurajează să se producă pe persoană fizică, unde nu se plătesc taxe și impozite, deci, nici documente nu sunt. De aceea, s-a găsit soluția ca cei care primesc subvenții în baza PNDR să poată primi și despăgubiri. Pentru că sunt mulți și toți votanți.

Ioan Grecu

author avatar
National
163 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger