AcasăAfaceriAdministratorii de active din SUA cuceresc Europa

Administratorii de active din SUA cuceresc Europa

Cei mai mari administratori de active din SUA și diviziile de administrare ale băncilor de pe Wall Street concurează mai bine decât rivalii lor europeni și britanici

Ar fi fost de așteptat ca British Airways să aleagă un administrator de fonduri cu sediul în Regatul Unit pentru a avea grijă de activele de pensii în valoare de 21,5 miliarde de lire sterline. Dar, în 2021, compania aeriană a apelat la BlackRock, cu sediul la New York, pentru a gestiona banii.

Nu a fost singura. BAE Systems, un contractor din domeniul apărării, a urmat exemplul, încredințând Goldman Sachs mandatul său de 23 de miliarde de lire sterline, notează Financial Times. Anul acesta, Shell a cerut BlackRock să gestioneze 26 de miliarde de euro din activele sale de pensii.

Recenta dominație americană a așa-numitelor servicii externalizate de director de investiții (OCIO) este un semn deosebit de vizibil al unei schimbări mult mai ample în gestionarea banilor la nivel mondial. Grupurile din SUA își construiesc capete de pod din ce în ce mai mari în în Europa – adunând active și micșorând comisioanele.

„Avem amploare, capacitate de creștere și suntem rezistenți”

Americanii profită de faptul că investitorii europeni transferă bani în fonduri de urmărire,  fonduri tranzacționate la bursă cu costuri reduse și în alternative necotate, inclusiv capital privat, credit privat și infrastructură.

Cei mai mari administratori de active din SUA și diviziile de administrare ale băncilor de pe Wall Street, cum ar fi JPMorgan Chase și Goldman Sachs, concurează mai bine decât rivalii lor europeni și britanici

„Concurența pentru piețele din Marea Britanie, Europa și Orientul Mijlociu este din ce în ce mai mare între firmele americane”, spune Fadi Abuali, director executiv al Goldman Sachs Asset Management International (GSAM). „Avem amploare, capacitate de creștere și suntem rezistenți”.

În ultimul deceniu, activele administrate de grupurile americane în Europa și Marea Britanie  au crescut de peste două ori, de la 2,1 trilioane de  dolari în 2014 la 4,5 trilioane la sfârșitul lunii septembrie, potrivit ISS Market Intelligence.

Pe lângă depășirea substanțială a rivalilor europeni, americanii fac noi incursiuni în domenii în care sunt dominanți la nivel global. Printre acestea se numără fondurile tracker din Regatul Unit, unde gestionează în prezent 59% din totalul activelor, și sectorul ETF active, în creștere rapidă, unde controlează trei sferturi din piață.

Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, alături de controlul republican asupra Congresului și de o Curte Supremă cu orientare conservatoare, impulsionează și mai mult dinamica SUA.

Acțiunile băncilor americane, ale grupurilor de investiții alternative și ale unor administratori de active cotate la bursă, precum BlackRock, au crescut vertiginos în perspectiva dereglementării, a reducerilor fiscale și a unui boom al tranzacțiilor.

Sectorul speră că administrația Trump va facilita vânzarea către investitorii individuali a investițiilor alternative, inclusiv a capitalului privat, a creditelor și a criptomonedelor – toate acestea vor spori dimensiunea, puterea și încrederea administratorilor de active din SUA.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
590 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger