Cauta

Adio aur digital: criptomonedele nu mai pot susține investițiile

Riscante și volatile, monedele digitale au ajuns să fie mai atractive decât aurul, majoritatea adepților fiind încântați de câștiguri rapide. Dar vremea seducției pare să se termine, iar semnalul îl dă chiar Fondul Monetar Internațional.

Valoarea Bitcoin și a altor criptomonede se mișcă mai mult în pas cu fluctuațiile pieței de valori și, prin urmare, servesc drept o acoperire slabă pentru portofoliile de investiții. O evoluție de tip roller coaster a ambelor clase de active va declanșa instabilitatea financiară, avertizează economiștii FMI.

Corelarea activelor cripto cu deținerile tradiționale, cum ar fi acțiunile, a crescut semnificativ, ceea ce limitează beneficiile și crește riscul de contagiune pe piețele financiare. Este o asociere riscantă”, au precizat Tobias Adrian și Mahvash Qureshi, doi oficiali de rang înalt de la piețele de capital ale Fondului.

Activ riscant: sfârșitul domniei Bitcoin?

Bitcoin a acționat ca un activ riscant. Corelația sa cu acțiunile a devenit mai mare decât cea dintre acțiuni și alte active, cum ar fi aurul, obligațiunile de calitate investițională și valutele majore, în contrast cu ceea ce a fost percepută inițial cea mai cunoscută monedă digitală.

Volatilitatea Bitcoin explică aproximativ o șesime din volatilitatea S&P 500 în timpul pandemiei și aproximativ o zecime din variația randamentelor acestui indice bursier.

Ca atare, o scădere bruscă a prețurilor Bitcoin reprezintă un risc pentru investitorilor și poate duce la o scădere a investițiilor pe piețele de valori.

Un comportament similar este vizibil în cazul monedelor stabile, un tip de criptoactiv care își propune să-și mențină valoarea în raport cu un activ specificat sau un grup de active.

Această conexiune între piețele cripto și piețele de acțiuni tinde să crească în episoadele de volatilitate a pieței financiare — cum ar fi turbulențele  din martie 2020 — sau în timpul variațiilor bruște ale prețurilor Bitcoin, așa cum s-a observat la începutul anului 2021.

Raportul este o lovitură pentru susținătorii și investitorii criptomonedelor, care au descris Bitcoin ca o alternativă la aur pentru a se proteja împotriva volatilității pieței.

Activele digitale – a căror valoare a  depășit 2 trilioane de dolari în septembrie, o creștere de zece ori față de anul 2020 – sunt de fapt o bombă cu ceas sau mai degrabă o bulă speculativă.

Una dintre problemele pe care FMI le-a evidențiat este că multor persoanele și instituții financiare care tranzacționează aceste active le lipsesc practicile operaționale, de guvernanță și de risc pentru a gestiona ecosistemul cripto.

Pur și simplu nu există supraveghere în acest spațiu pentru a face investițiile mai sigure, iar lacunele de date pot deschide uși nedorite pentru spălarea banilor.

Comitetul de la Basel pentru Supravegherea Bancară a solicitat deja băncilor să instituie măsuri dure pentru criptomonede – standarde pe care Comisia Europeană le va lua în considerare.

Totodată, FMI a subliniat riscurile asociate cu adoptarea criptomonedei ca mijloc legal de plată, care va afecta “stabilitatea macrofinanciară, integritatea financiară și protecția consumatorilor”.

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version