Cauta

Adio aur digital: criptomonedele nu mai pot susține investițiile

Riscante și volatile, monedele digitale au ajuns să fie mai atractive decât aurul, majoritatea adepților fiind încântați de câștiguri rapide. Dar vremea seducției pare să se termine, iar semnalul îl dă chiar Fondul Monetar Internațional.

Valoarea Bitcoin și a altor criptomonede se mișcă mai mult în pas cu fluctuațiile pieței de valori și, prin urmare, servesc drept o acoperire slabă pentru portofoliile de investiții. O evoluție de tip roller coaster a ambelor clase de active va declanșa instabilitatea financiară, avertizează economiștii FMI.

Corelarea activelor cripto cu deținerile tradiționale, cum ar fi acțiunile, a crescut semnificativ, ceea ce limitează beneficiile și crește riscul de contagiune pe piețele financiare. Este o asociere riscantă”, au precizat Tobias Adrian și Mahvash Qureshi, doi oficiali de rang înalt de la piețele de capital ale Fondului.

Activ riscant: sfârșitul domniei Bitcoin?

Bitcoin a acționat ca un activ riscant. Corelația sa cu acțiunile a devenit mai mare decât cea dintre acțiuni și alte active, cum ar fi aurul, obligațiunile de calitate investițională și valutele majore, în contrast cu ceea ce a fost percepută inițial cea mai cunoscută monedă digitală.

Volatilitatea Bitcoin explică aproximativ o șesime din volatilitatea S&P 500 în timpul pandemiei și aproximativ o zecime din variația randamentelor acestui indice bursier.

Ca atare, o scădere bruscă a prețurilor Bitcoin reprezintă un risc pentru investitorilor și poate duce la o scădere a investițiilor pe piețele de valori.

Un comportament similar este vizibil în cazul monedelor stabile, un tip de criptoactiv care își propune să-și mențină valoarea în raport cu un activ specificat sau un grup de active.

Această conexiune între piețele cripto și piețele de acțiuni tinde să crească în episoadele de volatilitate a pieței financiare — cum ar fi turbulențele  din martie 2020 — sau în timpul variațiilor bruște ale prețurilor Bitcoin, așa cum s-a observat la începutul anului 2021.

Raportul este o lovitură pentru susținătorii și investitorii criptomonedelor, care au descris Bitcoin ca o alternativă la aur pentru a se proteja împotriva volatilității pieței.

Activele digitale – a căror valoare a  depășit 2 trilioane de dolari în septembrie, o creștere de zece ori față de anul 2020 – sunt de fapt o bombă cu ceas sau mai degrabă o bulă speculativă.

Una dintre problemele pe care FMI le-a evidențiat este că multor persoanele și instituții financiare care tranzacționează aceste active le lipsesc practicile operaționale, de guvernanță și de risc pentru a gestiona ecosistemul cripto.

Pur și simplu nu există supraveghere în acest spațiu pentru a face investițiile mai sigure, iar lacunele de date pot deschide uși nedorite pentru spălarea banilor.

Comitetul de la Basel pentru Supravegherea Bancară a solicitat deja băncilor să instituie măsuri dure pentru criptomonede – standarde pe care Comisia Europeană le va lua în considerare.

Totodată, FMI a subliniat riscurile asociate cu adoptarea criptomonedei ca mijloc legal de plată, care va afecta “stabilitatea macrofinanciară, integritatea financiară și protecția consumatorilor”.

Ultimele stiri

  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Probleme în Gara de Nord din Capitală. Panourile de informare și camerele de luat vederi nu mai funcționează
  • Anunț de atribuire UAT Orașul Negru Vodă
  • Caricatura Zilei
  • Exit mobile version