AcasăAfaceriActivele digitale, pericol pentru finanțele lumii!

Activele digitale, pericol pentru finanțele lumii!

Autoritățile de reglementare financiară avertizează că activele digitale ar putea amenința în curând stabilitatea finanțelor globale din cauza amplorii lor, a vulnerabilităților structurale și a creșterii interconexiunii cu sistemul monetar tradițional.

Domeniile de îngrijorare includ utilizarea efectului de levier, fragilitățile tehnologice și lipsa de lichidități, potrivit unui raport al Consiliului de Stabilitate Financiară(FSB).

Raportul a remarcat, de asemenea, preocupări, cum ar fi nivelurile scăzute de înțelegere a criptoactivelor de către investitori și consumatori, plus riscurile de spălare a banilor, infracțiuni cibernetice și ransomware.

Evoluția rapidă și natura internațională a acestor active înseamnă că autoritățile ar trebui să ia în considerare „evaluarea oportună și preventivă a posibilelor răspunsuri politice”, menționează reprezentanții FSB. Aceasta include prioritizarea cooperării transfrontaliere, inclusiv partajarea mai rapidă a informațiilor pentru a ține pasul cu evoluțiile criptoactivelor.

Nota de precauție este o evoluție față de raportul anterior al FSB publicat în 2018, care indica la acea vreme că  activele digitale  nu considerau  “un risc material pentru stabilitatea financiară globală”.

FSB a spus atunci că autoritățile de reglementare vor continua să monitorizeze clasa de active în mod continuu, având în vedere „viteza evoluțiilor și existența unor lacune de date”.

Comsiliul de Stabilitate Financiară  este compus din reprezentanți ai autorităților, inclusiv Banca Centrală Europeană, Banca Angliei și Rezerva Federală a SUA.

author avatar
Radu Jacotă Redactor