AcasăAfaceriActivele digitale, pe marginea abisului. Afacerile cu monede virtuale cad precum muștele

Activele digitale, pe marginea abisului. Afacerile cu monede virtuale cad precum muștele

Analiștii și investitorii se străduiesc să stabilească un minim al acțiunilor criptografice, în urma unei luni brutale care s-a încheiat cu declarația șefului BlackRock Inc. potrivit căreia majoritatea firmelor de active digitale nu vor supraviețui.

Firmele de criptomonede, inclusiv Coinbase Global, Galaxy Digital Holdings  și MicroStrategy  au scăzut cu peste 25% luna trecută, ștergând aproximativ 52 de miliarde de dolari din valoarea acționarilor în 2022.

Scăderile s-au adăugat la durerea unui an dezastruos, pe fondul unei prăbușiri profunde și extinse a Bitcoin și a altor token-uri digitale.

Deja afectați de așa-numita „iarnă cripto”, investitorii au primit o lovitură majoră odată cu prăbușirea  bursei FTX a lui Sam Bankman-Fried la începutul lui noiembrie, care a dus și la căderea Bitcoin.

În plus, directorul executiv al BlackRock, Larry Fink, a declarat că se așteaptă ca majoritatea companiilor de cripto să se închidă după dispariția FTX. Un indice Schwab care urmărește stocurile legate de criptomonede vine după cea mai proastă lună din iunie și a scăzut cu 63% în acest an.

Sunt afectate și bănci precum Silvergate Capital(ale cărei acțiuni au scăzut cu un record de 52%)  și Signature Bank. Acțiunile din sectorul minier al bitcoin  s-au numărat printre cele mai slabe performanțe, Marathon Digital Holdings  și Hut 8 Mining Corp văzându-și prețurile reduse la jumătate în noiembrie.

Căderea bruscă a FTX a stârnit temeri de contagiune în întreaga industrie, care în cele din urmă au devenit realitate săptămâna trecută, când și BlockFi,  un alt creditor de criptomonede, a cerut falimentul.

„Ne așteptăm ca spațiul cripto să continue să fie toxic pentru investitori după prăbușirea FTX”, a scris Chase White, analist la Compass Point, într-o notă adresată clienților.

Acțiunile de minerit de criptomonede s-au descurcat și mai rău, pe măsură ce costurile energetice în creștere se adaugă la provocarea reprezentată de scăderea valorii jetoanelor virtuale.

Core Scientific Inc. și-a văzut prețul acțiunilor prăbușindu-se cu aproape 99% în acest an. În comunicatul privind rezultatele din al treilea trimestru, compania a declarat că pierderile pentru cele nouă luni până în septembrie au ajuns la 1,7 miliarde de dolari și ar putea fi nevoită să declare falimentul dacă nu găsește finanțare suplimentară.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
354 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger