AcasăAfaceriAcțiuni și capital. Zgomotul vesel al banilor Chinei în Elveția

Acțiuni și capital. Zgomotul vesel al banilor Chinei în Elveția

Anul acesta, Zurich a ajuns în fruntea clasamentului european al locurilor de listare, depășind orașe precum Londra și Amsterdam. Și trebuie să mulțumească și vânzărilor de acțiuni chinezești.

Aproximativ 2,7 miliarde de dolari au fost strânse prin listări în Elveția, ceea ce plasează țara pe locul al doilea după Germania, potrivit datelor compilate de Bloomberg.

Toate aceste tranzacții, cu excepția uneia, au fost oferte de acțiuni ale unor companii chineze, cum ar fi producătorii de baterii GEM și Gotion High-Tech, care s-au orientat către piețele europene pe fondul escaladării tensiunilor cu SUA.

Zurich este deosebit de atractiv, deoarece Elveția este percepută ca fiind neutră din punct de vedere politic, oferind firmelor listate în China acces la un nou fond de capital într-un moment în care vânzările de acțiuni la nivel mondial sunt în scădere.

Listările au fost, de asemenea, accelerate de extinderea din acest an a sistemului Shanghai-Londra Stock Connect, care facilitează tranzacțiile transfrontaliere pentru firmele care sunt deja tranzacționate în China continentală.

Pe lângă legătura dintre capitala Marii Britanii și centrul financiar chinez, sistemul include acum Shenzhen, Elveția și Germania.

De la extinderea programului, Frankfurt încă nu a atras o singură listare de certificate globale de depozit și a depășit Zurich doar datorită ofertei publice inițiale de 9,4 miliarde de euro a producătorului de mașini sport Porsche AG, cea mai mare din Europa din ultimii zece ani.

În ciuda prevalenței lor în creștere, listările chinezești în Elveția au fost criticate în unele cercuri pentru că nu au reușit să atragă investitori europeni sau chiar bănci occidentale la scară largă, majoritatea firmelor bazându-se pe consilieri și acționari din țară.

„Băncile chinezești prezintă în esență aceste listări ca fiind oportunități de arbitraj prin care vând noile acțiuni din Zurich acționarilor din China cu un discount”, a declarat Andreas Bernstorff, care conduce piețele de capitaluri proprii la BNP Paribas.

Producătorul chinez de echipamente de energie solară Longi Green Energy Technology Co este pregătit să vândă GDR-uri la Zurich încă din prima jumătate a anului viitor, în ceea ce ar fi cea mai mare ofertă de acțiuni în Elveția a unei firme din China.

author avatar
Radu Jacotă
221 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger