Circa 8 miliarde de euro, atâta trebuie să dea înapoi statul român în 2021. Așa se explică de ce Guvernul Cîțu a fost nevoit să pregătească un pachet cu măsuri menite să limiteze cheltuielile bugetare. De altfel, și-a propus un deficit bugetar de 7% din PIB, pentru a permite economiei României să nu se blocheze.
Toate măsurile de pregătire a bugetului pentru 2021 vor fi cuprinse într-o ordonanţă de urgenţă care urmează să fie aprobată, miercuri, în ședința de guvern.
Problema e că statul român a ajuns la scadență și Guvernul trebuie să returneze în 2021 suma de 43,65 miliarde lei (aproape 8 miliarde de euro). Cei de la profit.ro transmit că vârful de plată este la începutul anului, când ajung la scadență 2,12 miliarde euro în februarie și 9,13 miliarde lei în martie, urmat de 9,5 miliarde lei în iunie și 9,33 miliarde lei în octombrie. Restul plăților de pe parcursul anului sunt mai reduse.
Sursa citată mai sus scrie că statul împrumută din nou bani pentru a plăti o datorie veche ce ajunge la scadență. Și nu e prima oară când o face!
Procesul în care statul se împrumută pentru a achita datorii vechi se numește rostogolire. Datoria aceasta pentru refinanțarea datoriei vechi nu crește totalul datoriei publice, întrucât stinge datorii mai vechi. Pe de altă parte, statul împrumută într-un an și pentru finanțarea deficitului bugetar, sumă care se adaugă la datoria publică.