AcasăAfaceriA început migrația: unde se duc minerii de Bitcoin

A început migrația: unde se duc minerii de Bitcoin

Ca să scape de represiunea Beijingului, minerii chinezi de Bitcoin – de departe cei mai numeroși la nivel global –  caută să se stabilească în țări străine, o migrație la scară mare care implică serioase probleme logistice.

Bitcoin este creat sau „exploatat” de computere de mare putere, de obicei la centre de date din diferite părți ale lumii, concurând pentru a rezolva puzzle-uri matematice complexe într-un proces care utilizează intens energia electrică.

Puterea consumată de mineritul bitcoin la nivel mondial la începutul lunii iulie echivalează cu un consum anual aproape la fel de mare ca cel al Austriei, potrivit estimărilor cercetătorilor de la Universitatea din Cambridge.

În China, acest sector care a reprezentat aproape 70% din capacitatea lumii, este în dezordine după ce Consiliul de stat a anunțat o represiune fără precedent împotriva tranzacționării și exploatării Bitcoin la sfârșitul lunii mai.

Minerii din China își închid acum calculatoarele și doresc să se mute în țări tolerante, cu electricitate ieftină și temperaturi scăzute pentru ca mașinile să nu se supraîncălzească.

Rusia, SUA și Kazahstan, printre cele mai tentante destinații.

În timp ce mișcarea este menită să alimenteze apariția de noi centre miniere pe termen lung, minerii chinezi, mai ales companiile mici, se confruntă cu probleme: colectarea sutelor  de mii de  computere împrăștiate prin China, ambalarea, expedierea și instalarea în străinătate.

Cu toate acestea, Compute North, care gestionează centre de date ce găzduiesc mineri de bitcoin în Texas, Nebraska și Dakota de Sud, de exemplu, accelerează planurile de expansiune prevăzute pentru anul viitor pentru a face față „unui aflux masiv de chinezi”.

„Nu există nicio îndoială că vom vedea o mulțime de computere așezate în depozite pentru următoarele șase, nouă, 12 luni, pe măsură ce infrastructura se recuperează”, a declarat Dave Perrill, CEO al Compute North.

BitRiver, cu sediul la Moscova, care operează centre de date a minerilor bitcoin în Siberia, a accelerat planurile de a construi noi facilități și de a extinde cele existente pentru a satisface o parte din cererea exilaților din China.

„Știm că minerii bitcoin părăsesc China pentru că merg direct către noi”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al companiei, Roman Zabuga.

BitRiver estimează că cererea de spațiu în instalațiile sale va crește până la 1,5 milioane de mașini de exploatare care necesită până la 2,5 GW de putere.

Centrul de găzduire din Kazahstan, Hive Mining, primește zilnic solicitări de la clienții chinezi, care întreabă despre prețuri, disponibilitate și reglementări.

Dar, “Kazahstanul pur și simplu nu are  încă suficient spațiu gata de utilizare în centrele de date pentru a găzdui toți acei mineri”, a explicat cofondatorul Hive Mining, Didar Bekbauov.

Interzicerea Chinei privind mineritul bitcoin ar putea determina până la 90% din totalul exploatării miniere din țară să fie offline, estimează Adam James, editor senior la OKEx Insights.

Kevin Zhang, vicepreședinte pentru dezvoltarea afacerilor la Foundry,  o firmă de cripto-exploatare, finanțare și consultanță, cu sediul în SUA, a declarat că represiunea Beijingului ar putea conduce la migrația minerilor chinezi și în Australia și America de Sud.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
396 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger