AcasăAfaceriA doua economie globală pune capăt epocii de aur a pieței...

A doua economie globală pune capăt epocii de aur a pieței imobiliare

Semne de îmbunătățire după un an negru, dar o epocă de aur s-a încheiat: arși de criza imobiliară, unii dezvoltatori chinezi încep să vadă lumina de la capătul tunelului pe o piață care va încetini definitiv.

Sectorul imobiliar din China a cunoscut o creștere spectaculoasă de la liberalizarea sa în 1998, într-o țară în care cumpărarea unei proprietăți este adesea o condiție prealabilă pentru căsătorie și investiții.

Timp de două decenii, dezvoltatorii au reușit să se dezvolte într-un ritm rapid datorită împrumuturilor bancare, dar gradul lor de îndatorare a crescut atât de mult încât autoritățile au decis să pună capăt acestui fenomen începând din 2020.

De atunci, accesul lor la credite s-a redus considerabil, în timp ce cererea de bunuri imobiliare a scăzut, pe fondul unei încetiniri economice și al unei crize de încredere.

Dezvoltatorul imobiliar Evergrande a cunoscut anul trecut „cea mai mare contracție din istorie”, cu vânzări în scădere cu 24%, potrivit consultanței Gavekal Dragonomics, specializată în economia chineză.

Mulți potențiali cumpărători au amânat achiziția unei proprietăți, iar șantierele au fost oprite. Acum, piața imobiliară chineză dă semne timide de redresare, dar prețurile locuințelor încă se află la un nivel redus.

Dar nu este o revenire așteptată, a declarat pentru AFP analistul Shehzad Qazi de la firma de cercetare China Beige Book.”Este posibil să existe o creștere în următoarele câteva luni, dar pe termen lung – anul viitor sau anul următor – nu cred că se va întâmpla”, estimează John Lam, care monitorizează piața imobiliară chineză pentru UBS. El susține că „populația chineză a început să scadă în 2022”, o tendință care va continua și care va cântări în mod inevitabil asupra cererii de proprietăți.

Așadar, sectorul imobiliar va cunoaște „reveniri periodice”, dar epoca de creștere rapidă este ” încheiată”.Împreună cu sectorul construcțiilor, reprezintă aproximativ un sfert din PIB-ul Chinei și o sursă importantă de venituri pentru guvernele locale, ale căror finanțe sunt subțiri după trei ani de cheltuieli uriașe pentru combaterea Covid-19.

Beijingul pare să fi adoptat o abordare mai conciliantă începând din noiembrie, cu măsuri de sprijin specifice pentru dezvoltatorii cei mai sănătoși din punct de vedere financiar, cu rezultate contrastante.

În luna martie, numărul de locuințe noi începute s-a contractat cu 29% față de anul precedent (după o scădere de 9,4% în ianuarie-februarie), potrivit celor mai recente cifre BNS.

„Imobiliarele Chinei  nu au ieșit încă din impas, și nu poate fi vorba de o revenire a pieței la nivelurile anilor trecuți”, avertizează economistul Larry Hu de la banca de investiții Macquarie. „Dezvoltatorii rămân prudenți și acordă prioritate finalizării proiectelor existente în detrimentul lansării unora noi”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
16.334 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger