AcasăAfaceri84 miliarde USD: miza întâlnirii dintre bancherii americani și oficialii chinezi

84 miliarde USD: miza întâlnirii dintre bancherii americani și oficialii chinezi

Finanțiști „veterani” din Wall Street vor purta discuții cu înalți oficiali de reglementare din China pentru un acces mai mare pe piața financiară a celei mai populate țări din lume.

Acest grup influent, creat în timpul escaladării conflictelor comerciale sino-americane în 2018, organizează o nouă rundă de întâlniri la sfârșitul anului, potrivit unei surse Al Jazeera.

SUA și China se confruntă cu dispute prelungite precum accesul pe piață, securitatea datelor și listarea  internațională de acțiuni.

Cea mai recentă represiune a Chinei împotriva mai multor companii proprii a îngrijorat în continuare comunitatea de afaceri din SUA, care caută mai multă claritate cu privire la mișcările recente de la Beijing.

Masa rotundă

John Thornton – fost vicepreședinte al Goldman Sachs în 2003; în prezent director al Barrick Gold Corporation – este unul dintre președinții grupului supranumit masa rotundă financiară China-SUA, co-prezitat de Zhou Xiaochuan, fost guvernator al Băncii Centrale chineze.

Thornton se află la Beijing, întâlnindu-se cu autoritățile chineze, inclusiv vicepremierul Liu He și vicepreședintele Comisiei de reglementare a valorilor mobiliare din China, Fang Xinghai.

Wall Street se află într-o cursă pentru a exploata una dintre cele mai mari oportunități în domeniul finanțelor din China: țara a anulat limitele de proprietate străină în aprilie anul trecut, permițând companiilor să își conducă propriile unități de gestionare a banilor și operațiuni bancare de investiții.

În joc este o parte din piața chineză a serviciilor financiare de 54 de miliarde de dolari și până la 30 de miliarde de dolari în activele totale ale fondului, care vor fi gestionate în termen de trei ani.

La rândul său, China încearcă să introducă sânge proaspăt în industria sa financiară să conducă averea gospodăriilor în investiții pe termen lung dincolo de stocuri și proprietăți. Companiile străine ar putea juca un rol cheie în a ajuta țara să construiască o piață mai matură.

Întâlnirile din trecut au atras nume importante la masa rotundă, inclusiv Blackstone, Goldman Sachs, JPMorgan Chase și Morgan Stanley.

Delegația s-a întâlnit ultima dată în octombrie. La momentul respectiv, hotărâseră să încerce să atenueze riscul politic care le amenința accesul la cea mai mare piață din lume în afara SUA.

Tensiunile cu Statele Unite rămân ridicate. Gary Gensler, președintele Comisiei pentru valori mobiliare și bursă, a avertizat marți sute de companii chineze care au strâns bani pe piețele SUA că riscă ca acțiunile lor să fie radiate dacă nu se supun unui control sporit.

Gensler s-a angajat să aplice cu strictețe un termen de trei ani care impune firmelor să permită inspecțiile auditurilor lor financiare, punând în practică un mandat din partea Congresului.

În ciuda acestui fapt, China și-a deschis piețele financiare mai generos giganților din Wall Street, precum Goldman Sachs și BlackRock, bazându-se pe aceștia pentru a oferi noi investiții și pentru a încuraja o investiție locală mai competitivă în industria bancară și a fondurilor mutuale.

Consiliul de Stat, principalul organism guvernamental chinez, a emis luni orientări spunând că va spori cooperarea contabilă transfrontalieră, protejând totodată securitatea informațiilor sale.

Decizia a urmat după ce Autoritatea națională de reglementare a valorilor mobiliare a anunțat că va lucra la îmbunătățirea condițiilor de cooperare cu SUA în ceea ce privește auditurile companiei în a doua jumătate a anului.

author avatar
Radu Jacotă
309 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri