AcasăAfaceriGrâul românesc, tranzacționat la bursa din Chicago?

Grâul românesc, tranzacționat la bursa din Chicago?

Invazia Rusiei în Ucraina determină operatorul bursier american CME Group să ia în considerare noi contracte futures pe grâu în regiunea Mării Negre.

Bursa din Chicago, una din cele mai mari platforme mondiale de tranzacţionare pentru derivate, a început consultările cu traderii şi brokerii cu privire la introducerea unui contract pentru grâul românesc, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Discuțiile vin după ce interesul pentru actualul contract din regiunea Mării Negre – bazat pe prețul grâului rusesc – a scăzut în urma invaziei Ucrainei în februarie.

În timp ce contractele futures existente sunt decontate în numerar, mulți comercianți de cereale și procesatori agricoli s-au ferit de orice tranzacții care implică produse rusești.

Noul contract pentru grâul românesc ar urma să fie unul decontat în numerar şi bazat pe o estimare de preţ furnizată de S&P Global Platts. Negocierile se află în stadii incipiente, iar știrile recente privind primul transport de cereale plecat din porturile ucrainene la începutul acestei săptămâni ar putea contribui la calmarea participanților de pe piață care ar prefera să rămână la contractul existent.

Lansat în 2017, contractul futures pe grâu din Marea Neagră al CME –  decontat în numerar şi bazat pe estimarea de S&P Global Platts pentru grâul rusesc încărcat în portul Novorossiysk – a fost punctul de referință pentru acoperirea cerealelor din regiune până la izbucnirea războiului, dar numărul contractelor în vigoare s-a prăbușit după invazia Rusiei, care a perturbat fluxurile din grânarul Europei.

Nu este prima dată când CME se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește contractele futures pentru cereale din Marea Neagră. Bursa de la Chicago a introdus un contract cu livrare fizică în 2012, pentru ca în 2019 să renunțe la el după ce nu a reușit să câștige tracțiune. Instabilitatea politică din regiunea Mării Negre face în continuare dificilă lansarea de contracte.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
381 afisari

2 COMENTARII

  1. POATE FOAMETEA II VA DESTEPTA PE ROMANI !,CU MATELE GHIORAIND ,LA RECE ,LA PROPIU NU LA FIGURAT ROMANII SE VOR TREZI !.

  2. Da dar se vor trezi dupa ce guvernantii vor vinde tot, grane, gaze, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, etc.
    Va fi prea tarziu!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger