AcasăAfaceriGastronomia franceză încasează o lovitură. A dispărut din magazine un simbol național

Gastronomia franceză încasează o lovitură. A dispărut din magazine un simbol național

Măști chirurgicale și paracetamol pentru lupta împotriva Covid-19. Microcipuri din Asia pentru producătorii europeni de automobile. Ulei de floarea-soarelui din Ucraina pentru restaurante și gospodării. Toate s-au scumpit în anumite momente de la începutul pandemiei. Dar acum – pentru iubitorii de mâncare franceză – situația devine serioasă: țara rămâne fără celebrul muștar Dijon.

Producătorii de muștar din Burgundia spun că au fost loviți de o triplă catastrofă care a redus aprovizionarea cu semințe de Brassica juncea, așa-numita specie de „muștar brun” folosită pentru Dijon.

În primul rând, regiunea a fost afectată de un val de căldură fără precedent – au suferit însămânțările de anul trecut și producția s-a micșorat.

Apoi a fost invazia rusă în Ucraina, o națiune care fusese anterior o sursă de aprovizionare cu semințe de rezervă. Și, în cele din urmă, importatorii s-au confruntat cu blocajele de transport și de expediere legate de turbulențele economice și de pandemie.

„Nu credeam că vom avea o astfel de lipsă”, spune Luc Vandermaesen, directorul general al producătorului și exportatorului Reine de Dijon, care conduce și Asociația Muștarului din Burgundia.

Prețurile cu ridicata pentru semințe au fost duble sau triple față de nivelul normal pentru unele livrări, iar prețurile de vânzare cu amănuntul au crescut cu aproape 10 procente în ultimul an.

Bertrand Chauveau, bucătarul-șef al restaurantului Garance din elegantul arondisment 7 al Parisului, a declarat pentru Financial Times că este îngrijorat de penuria de muștar și susține că Dijon este „fundamental pentru gastronomia franceză”.

Pe termen lung, Vandermaesen speră că un program de cercetare agricolă va avea ca rezultat producții mai mari și o rezistență sporită a semințelor de muștar din Burgundia.

„Suntem foarte încrezători că producția franceză va crește în anii următori”, spune el, „dar vom avea câteva luni dificile”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.051 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger