AcasăAfaceri60 de miliarde de euro. Porsche, bolidul în sprint către bursă

60 de miliarde de euro. Porsche, bolidul în sprint către bursă

Consiliile de administrație și de supraveghere ale Volkswagen se vor întâlni luni pentru a discuta dacă listarea mult așteptată a mărcii de mașini sport Porsche ar trebui să aibă loc la sfârșitul lunii septembrie sau la începutul lui octombrie.

De asemenea, se va decide dacă Volkswagen aprobă vânzarea unei participaţii de 25% plus o acţiune din acţiunile ordinare ale Porsche AG către Porsche SE, aşa cum s-a stabilit în documentul convenit de cele două părţi în februarie.

„Încă nu s-a luat o decizie finală”, se arată în comunicatul Volkswagen, preluat de Reuters.

Într-un comunicat separat, Porsche SE, care deţine 53,3% din drepturile de vot şi o participaţie de 31,4% în Volkswagen, a confirmat reuniunea de luni şi a precizat că este în „negocieri avansate” cu Volkswagen AG privind structura contractului de cumpărare de acţiuni.

Chiar dacă se ajunge la un acord, lansarea Ofertei Publice Iniţiale (IPO) va depinde condiţiile de pe piaţă şi de noi negocieri în cadrul grupului auto german, a precizat Porsche.

Fondurile Mubadala Investment Co. şi ADQ din Abu Dhabi se numără printre cele care se gândesc să investească fonduri cu prilejul ofertei publice iniţiale derulate de Porsche. De asemenea, o serie de fonduri de stat din alte ţări din Golf, inclusiv din Arabia Saudită, analizează şi ele o posibilă investiţie în Porsche.

În paralel, consilierii care se ocupă de IPO-ul de la Porsche au contactat o serie de mari fonduri de investiţii din Canada şi Malaezia, precum şi fondul suveran de investiţii din Norvegia, cel mai mare din lume.

Qatar Investment Authority, care este acţionar la Volkswagen, a decis deja că va deveni investitor strategic la Porsche. VW plănuiește să strângă angajamente ferme de la alte fonduri până la sfârșitul acestei luni.

Sursele susţin că landul german Saxonia Inferioară, un alt acţionar important la Volkswagen precum şi familia Porsche-Piech, care deţine pachetul de control, mizează pe o evaluare de cel puţin 60 de miliarde de euro pentru Porsche.

author avatar
Radu Jacotă Redactor