Compania britanică Highland Titles vinde suprafețe de teren în Scoția, în vederea “protejării mediului”. Cumpărătorii acestor parcele mici câștigă, de asemenea, dreptul de a se numi Lord sau Lady, promit responsabilii afacerii. Dar sunt reale aceste titluri nobiliare?
Un lac imens mărginit de păduri, care se întinde la poalele munților din vestul Scoției. Bine ați venit la rezervația naturală Glencoe Wood, la puțin mai puțin de trei ore de mers cu mașina la nord de capitala Edinburgh.Pentru suma modestă de 36 de euro, cumpărătorii unui „picior pătrat”(0,09mp) câștigă dreptul de a se numi Lord/Lady of Glencoe, “un titlu de nobilime în Regatul Unit”, notează Liberation. Povestea Highland Titles începe în 2006. Dr. Peter Bevis, zoolog britanic acum pensionar, și fiica sa Laura decid să vândă terenuri familiale în Scoția pentru „finanțarea plantațiilor de arbori” din regiune. Numai că este imposibil să construiești ceva pe acest teren, iar cea mai mare suprafață oferită spre vânzare de companie (contra 180 euro) acoperă puțin peste 9 metri pătrați. Trebuie remarcat faptul că oamenii care cumpără pământul nu îl dețin cu adevărat. “Highland Titles rămâne proprietarul înregistrat și administrează terenul în numele dvs”, se precizează pe site-ul companiei.
Nobili falși
De fapt, Lord și Lady sunt mai mult “titluri de curtoazie în comunitatea noastră de peste 200.000 de oameni”, a recunoscut Stephen Rossiter, directorul de vânzări și marketing al Highland Titles: “Nu vă putem vinde un titlu. Vă informăm pur și simplu cu privire la dreptul dvs. de a utiliza titlul Laird, Lord sau Lady of Glencoe și Lochaber, care sunt nume de mărci depuse de Highland Titles”. Pentru a deveni cu adevărat lord în Scoția, titlul trebuie aprobat de Colegiul de Arme – Curtea Lordului Lyon, autoritatea heraldică a statului.