AcasăAfaceri2,7 milioane de euro și peste 1000 de cai putere. Primul hypecar...

2,7 milioane de euro și peste 1000 de cai putere. Primul hypecar de la Mercedes, inspirat din Formula 1

Cu doar câteva zile înainte de Festivalul de la Goodwood, unde își va face apariția, Mercedes „HPP” a dezvăluit primul său hypercar, AMG One. Motorul său de 1.063 CP este derivat direct din F1.

Este un moment important pentru Mercedes și pentru divizia de curse din Brixworth, Marea Britanie. Ramura HPP (High Performance Powertrains), care se ocupă de obicei de mașinile de F1 ale mărcii, și-a aplicat rețeta la o mașină care va avea într-adevăr număr de înmatriculare.

O omologare aproape miraculoasă, având în vedere că sub capota din spate se află un 1.6 turbo V6 care dezvoltă 574 CP la 9.000 rpm. Cum poți obține atât de mulți cai putere de la un motor atât de mic (359 CP/litru)? Cu un turbo care suflă până la 3,5 bari!

Pe scurt, nu este genul de motor pe care centrele de omologare sunt obișnuite să-l vadă, notează L’Automobile Magazine.  Dar Mercedes a reușit să facă acest lucru. Printre altele, datorită integrării a două filtre de particule și a șase (!) convertizoare catalitice (patru metalice, două ceramice).

574 CP sunt buni, dar nu sunt mulți pentru un hypercar. Pentru a atinge noi înălțimi, AMG One dispune și de patru motoare electrice. Primul (denumit MGU-K) este conectat la arborele cotit cu un sistem de angrenaje. Pe cont propriu, dezvoltă 120 kW (163 CP). Cel de-al doilea, care dezvoltă 122 CP, este utilizat pentru a acționa turbocompresorul la turații scăzute pentru a elimina timpul de răspuns în timpul accelerării. Rămân două motoare electrice: unul pentru fiecare roată față, pentru un total de 326 CP.

Interiorul este  hiper-sportiv cu un volan inspirat în mare parte de cel al unui monopost F1, care încorporează un pachet de comenzi legate de conducere și un afișaj LED pentru a indica turația motorului.

S-au vândut deja toate

Colecționarii bogați s-au repezit primii, iar catalogul de comenzi este închis. Se vor produce doar 275 de AMG One în Germania, primele livrări vor avea loc în vara acestui an. Prețul unitar este de aproximativ 2,7 milioane de euro cu TVA inclus, ceea ce îl face unul dintre cele mai scumpe Mercedes-uri „de serie” din istorie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor