AcasăAfaceri2022, teren minat pentru lumea financiară

2022, teren minat pentru lumea financiară

Cifrele sunt aproape de neînțeles. De când a început pandemia, băncile centrale au injectat 32 de miliarde de dolari pe piețele din întreaga lume, echivalent cu cumpărarea de 800 de milioane de dolari de active financiare în fiecare oră în ultimele 20 de luni, potrivit Bank of America. 

Capitalizarea pieței globale de acțiuni a crescut cu 60 de miliarde de dolari.Dar și inflația a crescut: dornice să stăpânească prețurile, Rezerva Federală a SUA și Banca Centrală Europeană au anunțat săptămâna trecută că achizițiile de active se vor încheia în martie, cu creșteri probabile a ratei dobânzii anul viitor.

În acest context, Financial Times sintetizează principalele probleme cu care se vor confrunta în 2022 investitorii și bancherii.

Inflația: tranzitorie sau nu?

În 2021, estimările băncilor centrale privind evoluția inflației au variat de la un „fenomen tranzitoriu” provocat de revenirea economică post-lockdown, la o acceptare că inflația este aici pentru a rămâne.

În noiembrie, prețurile de consum din SUA au urcat în cel mai rapid ritm din 1982, prețurile din zona euro au crescut cu un record de 4,9%, iar cele din Marea Britanie au atins un maxim din ultimii 10 ani.

Cu toate acestea, multe bănci și investitori se așteaptă la o retragere.

Morgan Stanley prezice că, deși prețurile vor rămâne probabil ridicate anul viitor, ritmul cu care acestea cresc va atinge un vârf la începutul anului 2022, pe măsură ce prețurile petrolului scad și problemele lanțului de aprovizionare se vor atenua.

Columbia Threadneedle menționează, de asemenea, „îmbunătățirile în lanțul de aprovizionare” ca un motiv semnificativ pentru care crede că inflația va „scădea” în cele din urmă în 2022.

Dar BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume, prezice că o inflație mai mare va persista „pentru anii următori”.

David Folkerts-Landau, economist-șef la Deutsche Bank, spune că dacă inflația nu reușește să se modereze, băncile centrale vor trece la o „poziție de înăsprire monetară mai agresivă, provocând o reacție puternic negativă pe piețele financiare și cel mai probabil o recesiune economică semnificativă”.

Care sunt perspectivele pentru Europa?

Banca Centrală Europeană se confruntă cu un mediu „dificil și volatil” pentru prețurile de anul viitor, a declarat Frederik Ducrozet, strateg senior la Pictet Wealth Management.

„Perspectivele generale sunt nu doar ale unei inflații permanent ridicate, ci și ale unei volatilități permanente ridicate a inflației”, a spus el.

BCE s-a angajat săptămâna trecută să-și reducă programul de cumpărare de obligațiuni din perioada pandemiei, ca răspuns la prețurile mai mari.

Jordan Rochester, directorul diviziei de schimb valutar la banca Nomura, estimează că prețurile record la energie, alimente și servicii vor însemna că rata generală a inflației europene va rămâne “neconfortabil de ridicată anul viitor”.

Prețul gazului în Europa a crescut cu aproximativ 573 la sută în acest an, alimentând o criză energetică de lungă durată.

Ben Ritchie, economist la administratorul de active Standard Life Aberdeen, sfătuiește investitorii „să se concentreze pe afaceri cu poziții competitive puternice”, indicând sectoarele de sănătate, bunuri de larg consum și financiare, care oferă “o mulțime de oportunități”.

Consensul, conform datelor compilate de Bloomberg, este ca indicele bursier al zonei euro Stoxx 600 să crească cu 6%, pe măsură ce redresarea economică continuă și randamentele obligațiunilor rămân scăzute. Cu toate acestea, Bank of America se așteaptă ca aceste tendințe să se inverseze în 2022, Stoxx scăzând cu 10%.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
409 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger