AcasăAfaceri200 de miliarde de dolari pe an. Giganții Big Tech și multinaționalele,...

200 de miliarde de dolari pe an. Giganții Big Tech și multinaționalele, buni de taxat?

Acord global pentru determinarea companiilor tehnologice și alte mari multinaționale să plătească mai multe impozite acolo unde își desfășoară activitatea

Organizația pentru Cooperare și Dezvotare  Economică a salutat progresele înregistrate în ceea ce privește un acord global pentru a-i determina pe giganții din domeniul tehnologiei și alte mari multinaționale să plătească mai multe impozite acolo unde își desfășoară activitatea, după ce a publicat un tratat internațional redactat de peste 130 de țări.

Tratatul, publicat miercuri, codifică acordul istoric la care țările au ajuns în urmă cu doi ani pentru a actualiza sistemul fiscal internațional pentru era digitală.

„Publicarea acestui text reprezintă un alt pas important către punerea în practică a acordului din octombrie 2021”, a declarat Manal Corwin, director la Centrul pentru politică și administrație fiscală al OCDE.

Dacă va fi semnat și ratificat de un număr suficient de țări, textul ar duce la redistribuirea unor profituri în valoare de 200 de miliarde de dolari pe an de la multinaționale către țările în care se realizează vânzările. Aproximativ 143 de țări participă la negocierile din cadrul OCDE.

Normele internaționale existente, care au fost concepute în anii 1920, sunt depășite, deoarece nu oferă țărilor în mod adecvat dreptul de a impozita companiile digitale care își desfășoară activitatea în interiorul granițelor lor, dar fără o prezență fizică.

Modificările se vor aplica multinaționalelor cu venituri mai mari de 20 de miliarde de euro și o marjă de profit de peste 10 %. Pentru aceste companii, 25% din profiturile lor care depășesc o marjă de 10% vor fi impozitate în țările în care au vânzări. Conform previziunilor OCDE, reformele ar trebui să genereze venituri cuprinse între 17 și 32 de miliarde de dolari pe an.

Cu toate acestea, rămâne incert câte guverne naționale vor aproba acordul. Între timp, dacă o anumită proporție de țări nu semnează tratatul până la sfârșitul anului, va expira o interdicție privind taxele unilaterale pe serviciile digitale convenite anterior de către țări.

În ciuda faptului că statele care au negociat au fost de acord „în unanimitate” cu publicarea textului tratatului miercuri, convenția multilaterală „nu a fost încă deschisă pentru semnare”, deoarece persistă diferențe între unele țări.

În special, Brazilia, Columbia și India au rezerve cu privire la modul în care taxele lor existente vor interacționa cu noul regim fiscal. Nici poziția Statelor Unite nu este explicită.

Corwin a spus că dezacordurile nu înseamnă că țările nu au aprobat textul tratatului, dar există domenii „în care există încă discuții”.

Textul tratatului va fi prezentat miniștrilor de finanțe și guvernatorilor băncilor centrale din G20 într-un nou raport fiscal al secretarului general al OCDE, înaintea reuniunii lor din Maroc din această săptămână.

Pentru a intra în vigoare la nivel internațional, tratatul va trebui să fie semnat de cel puțin 30 de jurisdicții, care găzduiesc sediile a cel puțin 60% din cele aproximativ 100 de companii afectate de schimbări.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
154 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger