AcasăAfaceri17.000 de euro kilogramul: caviarul ambalat în cutii de aur

17.000 de euro kilogramul: caviarul ambalat în cutii de aur

Sturionii beluga albinoși înoată în iazurile unei ferme piscicole din Transnistria. Compania Aquatir din Tiraspol, capitala regiunii separatiste pro-ruse din Republica Moldova, prosperă din exportul caviarului.

Icrele vor fi ambalate în cutii de aur solid și licitate pentru a satisface papilele gustative ale celor bogați. Se așteaptă ca prețul să fie de 17.000 de euro pe kilogram.

“Aquatir a cumpărat 20 de sturioni beluga – a nu se confunda cu cetaceele cu aceeași denumire – cele mai rare și apreciate specii din lume. Pot atinge șase metri lungime și cântări o tonă, iar speranța de viață depășește 100 de ani”, a explicat pentru AFP Viorica Grimakovskaia, manager de vânzări.

Durează aproximativ 15 ani pentru ca acești pești să ajungă la maturitate și să producă icre. Prima recoltă este așteptată la sfârșitul acestui an.

Compania crește deja sturioni proveniți din Rusia(Siberia) și vinde șapte tone de caviar pe an, cu prețuri între 20 și 80 de euro pentru 50 de grame.

Cu un birou în Germania, Aquatir exportă în cele patru colțuri ale lumii, din Spania în Indonezia, din Israel în Statele Unite, prin Elveția și Japonia.

Dar în Republica transnistreană,  unde salariul mediu este de aproximativ 250 de dolari pe lună, puțini își pot permite astfel de delicatese.

Aquatir este controlată de conglomeratul Sheriff, care deține mai multe companii industriale din Transnistria, inclusiv echipa de fotbal Sheriff Tiraspol. Ferma piscicolă de 12 hectare este situată la doar câteva sute de metri de stadionul echipei care tocmai a învins-o pe Real Madrid în Liga Campionilor.

Aquatir, explică  Grimakovskaia, se bazează pe popularitatea crescândă a caviarului de fermă care a câștigat în importanță datorită unui moratoriu, decis la începutul anilor 2000, asupra pescuitului beluga în regiunea Mării Caspice, specia fiind amenințată după decenii de pescuit excesiv.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
479 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger