AcasăOldCe se-ntimpla, doctore?

Ce se-ntimpla, doctore?

Loti Boloni a lasat campioana Belgiei pe locul 6, la 19 puncte distanta de liderul Anderlecht, si cu sezonul compromis. Antrenorul român, care se recomanda a fi unul de scoala franceza, a avut acelasi traseu cam la toate echipele pe unde a trecut, cu un prim sezon excelent, dar cu un al doilea dezastruos. Cele mai bune exemple in acest sens sint Sporting Lisabona si Rennes.

*Totul si nimic*

Medicul stomatolog Loti Boloni a ajuns in Portugalia in 2001, lasind in urma nationala României. Cu Sporting, francezul din Tg.Mures a cistigat in primul sezon, 2001-2002, tot ce se putea cistiga: titlul, Cupa si Supercupa Portugaliei. Mai mult, el a lansat la prima echipa fotbalisti care aveau sa ajunga staruri mondiale si sa umfle, mai apoi, conturile clubului: Cristiano Ronaldo, Hugo Viana, Ricardo Quaresma. In sezonul urmator, Sporting a dezamagit profund, terminind pe locul 3 (la 27 de puncte de campioana FC Porto), ratind prezenta in Liga Campionilor. Urmarea: Boloni a fost demis.

*De la UEFA la retrogradare*

Aventura la Rennes a inceput in vara lui 2003. Rennes era (si inca mai este) echipa patronata de miliardarul Francois Pinault, un afacerist care nu investeste foarte mult, mizind pe jucatori tineri si ieftini. Cu o trupa neexperimentata, Boloni a reusit in stagiunea 2004-2005 cea mai buna clasare din istoria clubului, locul 4 in Ligue 1, iar echipa a prins Cupa UEFA, acolo unde avea sa fie eliminata dintr-o grupa cu Rapid Bucuresti. Si la Rennes, Boloni a lansat nume mari: Yoann Gourcuff, Petr Cech, Kim Kallstrom si Jimmy Briand. Numai ca, in sezonul urmator, echipa bretona a ajuns sa se bata pentru evitarea retrogradarii, iar in mai 2006 Boloni a plecat

*Deja-vu in Principat si Emirate*

Demis de Rennes, Boloni a aterizat la AS Monaco, cu care a semnat un contract pentru doi ani. Este demis de la Monaco in octombrie 2006, dupa numai 10 etape, cind echipa ajunsese pe locul 19 din 20, desi startul fusese, din nou, promitator. Pleaca din Europa, in Emiratele Arabe Unite, la Al-Jazeera Abu Dhabi, cu un contract de un an si jumatate. Al-Jazeera este revelatia sezonului in EAU, cistiga Cupa Campionilor Golfului, dar fatalitate, rateaza titlul in ultima etapa, cind remizeaza acasa cu Al-Shabab, 0-0! Boloni este din nou demis. Au urmat negocierile, esuate, cu Rapid, apoi contractul din Belgia.

*Cu Standard, un titlu si un sezon compromise*

Boloni a preluat pe Standard in vara anului 2008, din postura de campioana a Belgiei. Imediat, a cistigat Supercupa Belgiei, dar a ratat calificarea in grupele UEFA Champions League, echipa sa fiind scoasa in ultimul tur preliminar de catre FC Liverpool. In primul an, Boloni cistiga titlul cu Standard si califica echipa direct in grupele Ligii Campionilor (fara preliminarii) si isi trecea in cont inca o Supercupa a Belgiei. Standard a ocupat locul trei in grupa H a Ligii Campionilor din acest sezon si a obtinut calificarea in 16-
imile de finala ale Ligii Europa. In schimb, in campionat, Standard este pe locul 6, la 19 puncte in urma liderului Anderlecht Bruxelles, avind si un meci mai mult disputat.

*Scuzele*

Boloni spune ca a demisionat de la Standard din cauza faptului ca atmosfera devenise apasatoare, iar situatia greu de rezolvat. De fapt, pierduse vestiarul. „Am discutat cu oficialii, nu exista alta solutie, asa ca mi-am prezentat demisia de comun acord, am decis sa ma opresc. Deja devenise prea greu pentru mine sa continui, atmosfera era apasatoare pentru toata lumea si situatia era greu de rezolvat. Este mai bine ca se termina astfel, desi nu-mi face placere”, a declarat Boloni.

*Scandalos, D’Onofrio i-a luat fata lui Rednic!*

Imediat dupa plecarea lui Boloni, Mircea Rednic, fost jucator al lui Standard, aproape ca s-a autopropus pentru postul vacant. „Imi pare rau pentru Boloni. Nu stiu daca voi fi eu antrenorul lui Standard, dar sint deja la Liege”, a spus Rednic, care detine o proprietate in orasul belgian. „Puriul” s-a perpelit degeaba: Dominique D’Onofrio a fost numit, ieri, in functia de antrenor principal la Standard. D’Onofrio ocupa postul de director sportiv.

*Scump pentru România*

Boloni n-a exclus o revenire in Liga 1, unde a fost dorit, in trecutul apropiat, de Rapid si Dinamo. De alt­fel, presa belgiana mizeaza pe aceasta varianta. „Boloni e candidat sa antreneze pe Dinamo din vara”, a scris „De Standaard”.
Totusi, Boloni este un antrenor extrem de scump, chiar si pentru campionatele in care a antrenat. Antrenorul a fost platit cu un milion de euro pe an la Sporting Lisabona (2001-2003), cu 800.000 de euro pe sezon la Rennes (2003-2006) si cu 750.000 de euro pe an la Standard (2008-2010), de unde a mai primit si un bonus de 500.000 de euro pentru titlu si accederea in grupele Ligii Campionilor.
In plus, pentru un sezon petrecut la Al-Jazeera Abu Dhabu (2007-2008), in Emiratele Arabe Unite, a primit un milion de dolari. Boloni a mai antrenat pe AS Nancy (1994-2000), nationala României (2000-2001) si pe AS Monaco (mai – octombrie 2006). „Nu ne intereseaza Boloni, nici acum, nici la vara”, a declarat Cristi Borcea.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
60 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger