Cele mai recente date oficiale confirma respectul romanilor pentru mancare. Alimentele si batuturile nealcoolice ne consuma pana la jumatate din veniturile lunare.
Romanii continua sa cheltuiasca foarte mult pe mancare, semn ca fie veniturile lor sunt croite in asa fel incat sa aiba bani mai mult pentru mancare, fie preturile alimentelor sunt astfel stabilite incat sa le consume mai mult de jumatate din salariu (fata de circa 20% in statele dezvoltate ale UE). Institutul National de Statistica (INS) a publicat o noua analiza la zi din care aflam cat castiga romanii si pe ce dau ei banii mai abitir. Potrivit statisticii, veniturile medii ale unei gospodarii s-au situat in trimestrul al doilea al acestui an la circa 2.408 de lei pe luna, adica 835 de lei de persoana. Din acesti bani, 2.159 de lei, respectiv 739 de lei de persoana, adica aproape 90% din venituri, au fost alocati consumului. Cea mai mare parte, respectiv aproape jumatate din suma, a fost cheltuita pe alimente si bauturi nealcoolice. Pe lista lunara au urmat cheltuielile cu locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei), care s-au ridicat in trimestrul al doilea la 19,3% din veniturile lunare.
La polul opus se situeaza cheltuielile cu restaurantele, cazarea la hotel, care au insumat doar 1,3 % din venituri, iar cele pentru educatie au fost aproape inexistente, “ridicandu-se” la 0,3% din din cheltuielile de consum, adica… sase lei.