AcasăNewsFlexitarienii - noua generație care mănâncă inteligent. Mâncarea viitorului, la RO.aliment Show...

Flexitarienii – noua generație care mănâncă inteligent. Mâncarea viitorului, la RO.aliment Show 2025, eveniment susținut de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu

La Cluj-Napoca se vorbește, zilele acestea, despre cum vom mânca în viitor. Este tema principală a RO.aliment Show 2025, cel mai important eveniment dedicat industriei alimentare, organizat la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Cercetători, nutriționiști, producători și studenți discută cum putem avea o alimentație mai sănătoasă, mai echilibrată și mai responsabilă. Partener științific al evenimentului este Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, instituție care susține cercetarea în domeniul longevității și al nutriției inteligente.

Unul dintre subiectele care a stârnit cel mai mult interes este flexitarianismul – un nou mod de a mânca, fără extreme. Conceptul înseamnă reducerea consumului de carne și lactate, dar fără renunțarea totală la ele. Practic, mai puțină carne, mai multe legume și produse din plante. A explicat simplu Alexandru Cîrîc, director general al ICA Research & Development: „Asta înseamnă o reducere de fapt a consumului de carne și lapte, deci produse de origine animală, fără a deveni vegetarieni. În schimb, le înlocuim cu alimente din plante, care trebuie dezvoltate. Ne uităm, mulți dintre noi deja cerem la cafea așa-numitul lapte de soia sau lapte de migdale. Produsele acestea trebuie să fie bine analizate. Ele vin cu alte probleme decât laptele propriu-zis sau carnea propriu-zisă. Vin cu probleme de contaminanți, vin cu probleme de alergii. Lucrurile astea trebuie avute în vedere.”

Evenimentul de la Cluj aduce împreună experți care caută soluții pentru o alimentație sănătoasă, dar și accesibilă. Prof. Dr. Dan Vodnar, președintele Senatului USAMV Cluj-Napoca, a explicat că există deja două mari tipuri de consumatori: „Există o nișă a oamenilor pentru care sănătatea contează și care sunt orientați într-adevăr înspre a identifica alimente cu conținuturi corecte în nutrienți, în compuși bioactivi, și este cea de-a doua categorie, care consumă la un preț foarte scăzut alimentele pe care le găsesc în piață.”

La standurile de degustare, producătorii au oferit vizitatorilor gustări din ingrediente naturale, fără adaosuri inutile, iar specialiștii au vorbit despre importanța moderației: nu ce mănânci te îmbolnăvește, ci cât și cum o faci.

În plus, Senatul Științific al FDVDR a lansat o invitație publică: oricine poate propune idei de alimente anti-aging, care pot prelungi durata și calitatea vieții, pe adresa longevitate@senatulstiintific.ro.

De la burgeri vegetali, până la lapte de ovăz și ciocolată cu antioxidanți, viitorul mâncării pare tot mai aproape iar el se scrie, chiar acum, la Cluj.

author avatar
Andrei Coman
71 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger