AcasăPoliticaLegătura dintre Trump și Erdogan, pusă la încercare de Israel și de...

Legătura dintre Trump și Erdogan, pusă la încercare de Israel și de avioanele F-35

Luna trecută, Recep Tayyip Erdogan și Donald Trump și-au strâns mâinile, au zâmbit și apoi s-au îmbrățișat la o fotografie de grup pentru summitul NATO de la Haga. Dar relația ”extraordinară” a celor doi ”prieteni” se confruntă cu două teste majore

Luna trecută, Recep Tayyip Erdogan și Donald Trump și-au strâns mâinile, au zâmbit și apoi s-au îmbrățișat la o fotografie de grup pentru summitul NATO de la Haga. Dar relația ”extraordinară” a celor doi ”prieteni” se confruntă cu două teste majore.

În primul rând, reconcilierea sprijinului Turciei pentru guvernul președintelui sirian Ahmed al-Sharaa cu acțiunile militare israeliene în statul arab.

În al doilea rând,  încetarea sancțiunilor americane asupra sectorului de apărare al Turciei, pentru a permite încheierea unui acord de miliarde de dolari privind avioanele de luptă F-35, pe care Erdogan îl dorește de mult timp, notează Financial Times. „Cu toate discuțiile despre prietenia lor, Trump și Erdogan nu par să ajungă la niciun acord”, a declarat Aaron Stein, directorul Foreign Policy Research Institute din Washington.

Siria a fost mult timp o sursă de tensiune din cauza priorităților conflictuale ale SUA și Turciei – în special în ceea ce privește sprijinul americanilor pentru luptătorii kurzi pe care Ankara îi consideră o extensie a grupului militant PKK.

Dar acum Washingtonul pare să repete aproape în totalitate punctele de vedere ale Turciei – chiar și atunci când acestea contravin celor ale Israelului.

În iunie, după ce a discutat cu Erdogan, Trump și-a folosit puterile executive pentru a ridica sancțiunile economice împotriva Siriei, o cerere cheie a Turciei. Apoi, luna aceasta, SUA au luat măsuri pentru a scoate Hayat Tahrir al-Sham(HTS), fosta mișcare a președintelui sirian, de pe lista grupurilor teroriste.

Trump l-a însărcinat pe Tom Barrack, noul ambasador al SUA în Turcia, să ridice relația bilaterală de la „excelentă” la „extraordinară”.

Barack criticat Israelul pentru că a creat „un alt capitol foarte confuz” după ce a lansat zeci de atacuri aeriene în Siria pentru a proteja minoritatea religioasă druză.

În 2020, Turcia, membră NATO, a cumpărat două sisteme rusești de rachete S-400. Prin urmare, acordul privind achiziționarea de avioane F-35 a fost blocat în temeiul așa-numitelor sancțiuni CAATSA.

Barrack a sugerat că o soluție, inclusiv aprobarea Congresului pentru ridicarea sancțiunilor, ar putea fi găsită până la sfârșitul acestui an.

În ceea ce privește F-35, „formula de succes va necesita ca ambele părți să fie de acord cu unele concesii la pozițiile lor doctrinare”, a precizat  Sinan Ulgen, director al EDAM, un think-tank din Istanbul. „Turcia va trebui, în esență, să se angajeze să nu folosească niciodată S-400, dar și Statele Unite vor fi nevoite să dea dovadă de flexibilitate.”

author avatar
Radu Jacotă Redactor
73 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger