Au trecut opt luni de la moartea tragică a lui Andrei Marius Drăgan, adolescentul de 16 ani decedat în urma unui „șir de erori medicale grave” la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, iar FACIAS amintește că niciunul dintre medicii implicați nu a fost trimis în judecată.
„Ancheta penală bate pasul pe loc, iar cadrele medicale implicate în acest caz profesează în continuare” – semnalează Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), care atrage atenția, prin intermediul unui comunicat transmis luni, 21 iulie, „asupra acestei toleranțe instituționale periculoase, care favorizează impunitatea și pune în pericol viața pacienților”.
Sursa citată menționează că, deși ancheta penală a fost inițial blocată din cauza lipsei rezultatului examenului histopatologic, iar ulterior din cauza întârzierii emiterii buletinului toxicologic de către INML, între timp ambele documente au fost depuse la dosar, însă dosarul penal nu a fost finalizat nici până în prezent prin trimiterea în judecată a persoanelor responsabile.
FACIAS: Cazul Andrei Drăgan nu este o excepție, ci o expresie dureroasă a unui sistem care refuză să-și asume răspunderea
„În contextul anchetei care bate pasul pe loc de mai bine de opt luni, FACIAS a solicitat Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu câți medici au fost suspendați în ultimii 10 ani în urma declanșării unor anchete de malpraxis. „Nu au existat astfel de situații”, a comunicat oficial conducerea spitalului, ca răspuns la solicitarea FACIAS. Cu alte cuvinte, între 2015 și 2025, niciun medic din cadrul unității din Târgu Jiu nu a fost suspendat, indiferent de gravitatea acuzațiilor sau de consecințele actului medical.
Cazul Andrei Drăgan nu este o excepție, ci o expresie dureroasă a unui sistem care refuză să-și asume răspunderea. Absența unor sancțiuni reale și a unor măsuri de protecție instituțională pentru pacienți întreține un climat periculos de indiferență și autoapărare birocratică”, se mai semnalează în comunicat.
FACIAS trage un semnal de alarmă
În tot acest context, FACIAS trage un semnal de alarmă cu privire la necesitatea adoptării unei proceduri legale similare celei aplicate magistraților, care pot fi suspendați din funcție de către Consiliul Superior al Magistraturii pe parcursul desfășurării anchetelor disciplinare.
„În forma actuală, legea prevede doar două situații excepționale, întâlnite foarte rar în practică, în care un medic poate fi suspendat din funcție: atunci când conducerea spitalului formulează o plângere penală împotriva acestuia sau când medicul este trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu exercitarea profesiei” – menționează cei de la Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului.