Asociația Prosumatorilor si a Comunităților de Energie (APCE) vrea să sesizeze Comisia Europeană în legătură cu tăierea a 2,8 miliarde de lei din Bugetul Fondului de Mediu alocat programelor Casa verde și Rabla auto și să ceară controlul acestor fonduri. APCE crede că Guvernul vrea să deturneze acești bani, în condițiile în care fondurile provin din vânzarea certificatelor CO2 și trebuie folosite pentru tranziția verde.
Programul Casa verde a fost întrerupt ilegal, fără ordin de ministru, mai ales că acest program, așa cum a comunicat și fostul ministru Mircea Fechet, avea ordin de ministru și avea buget aprobat prin hotărâre de guvern, a semnalat președintele Asociației Prosumatorilor si a Comunităților de Energie (APCE), Dan Pîrșan.
”Am încercat să obținem, de la actualul ministru al Mediului, cadrul legal prin care s-a stopat acest program, dar nu a dat niciun răspuns. Nici cei de la Administrația Fondului pentru Mediu nu au reușit să ne indice vreun act normativ prin care acest program este suspendat. Banii pentru Casa verde nu provin de la buget, ci din Fondul pentru Mediu, alimentat din prețul certificatelor CO2 și o mică parte, din timbrul verde. Faptul că, deși programul a fost deja bugetat, s-a decis suspendarea lui înseamnă, cel mai probabil, că se încearcă o deturnare de fonduri. Din câte am înțeles, au mai făcut acest lucru și în trecut, au mai băgat puțin degetul în borcanul cu miere, dar acum vor să bage polonicul în acest borcan. Toate cheltuielile acestea se raportează la Comisia Europeană anual. Iar dacă în 2026 se face raport pe 2025 și se constată că nu s-au cheltuit banii, ar trebui să spună ce au făcut cu ei.
Până acum Comisia Europeană nu a cerut extras de cont, dar, de data aceasta, sunt convins că o să ceară”, ne-a declarat Dan Pîrșan, președintele APCE. Acesta a anunțat că va informa Comisia Europeană despre blocarea programului și o va îndemna să ceară Guvernului și extrasul de cont, pentru a vedea că banii aceia, miliarde de lei, sunt în cont, la dispoziția Administrației Fondului pentru Mediu.
Unde se duc banii?
Pentru anul 2025, bugetul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). depășește suma de 16,42 miliarde de lei, fonduri care vor fi utilizate pentru finanțarea angajamentelor din sesiunile anterioare, continuarea programelor deja cunoscute, precum și pentru lansarea unor noi inițiative de mediu și eficiență energetic, anunța, la sfârșitul lui aprilie, Ministerul Mediului. Programul privind panourile fotovoltaice a fost bugetat cu 1,5 miliarde de lei, mai puțin cu 500 milioane față de anul trecut, iar programul Programul Rabla auto, cu 1,43 miliarde de lei.
„Bugetul AFM aprobat astăzi este unul istoric, nu doar prin valoarea sa, ci mai ales prin impactul pe care îl va avea asupra tranziției verzi a României. Este un buget construit cu responsabilitate, care răspunde concret nevoilor cetățenilor, autorităților locale și mediului de afaceri în domenii esențiale precum eficiența energetică, mobilitatea electrică, energia regenerabilă și protejarea pădurilor. Pentru prima dată, AFM finanțează integrat lanțul complet al tranziției energetice la nivelul gospodăriilor, prin extinderea programului de panouri fotovoltaice cu baterii de stocare și pompe de căldură”, declara atunci Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Au rămas doar 200 milioane de lei
Din cele aproape 3 miliarde de lei alocate pentru programele Casa verde și Rabla auto, Ministerul Mediului a decis să mai aloce doar 200 milioane de lei, doar pentru Programul Rabla auto persoane fizice, o sumă infimă, față de 1,3 miliarde de lei alocați în 2024. ”Culmea este că au tăiat sumele de la mașinile electrice, care erau cel mai important de susținut, având în vedere că nu poluează”, ne-a mai spus Dan Pîrșan, președintele Asociației Prosumatorilor si a Comunităților de Energie (APCE). Pe de altă parte, însăși ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a recunoscut, implicit, că cei 2,8 miliarde de lei vor avea altă destinație. ”Într-un an foarte dificil economic, în care trebuie tăiate 30 de miliarde de lei, am reuşit să salvăm programul Rabla persoane fizice, cu un buget de 200 de milioane de lei. Asta pentru că înţelegem cu toţii ce investiţii au fost făcute, că oamenii au dat deja avans şi noi trebuie să gândim măsuri care să ţină cont şi de impactul în economie”, a afirmat Diana Buzoianu.