AcasăEconomieLegea Genius, un atac la adresa băncii centrale a SUA

Legea Genius, un atac la adresa băncii centrale a SUA

Prin Legea Genius (Guiding and Establishing National Innovation for US Stablecoins Act), Donald Trump urmărește să submineze Rezerva Federală

Odată cu adoptarea de către Congres a Legii Genius pentru reglementarea monedelor stabile, s-a deschis ușa pentru investitorii instituționali care se grăbesc să intre în spațiul cripto. În consecință, Bitcoin și alte criptomonede sunt în creștere. Povestea s-ar putea să nu se termine cu bine.

De la începutul mileniului, dimensiunea economiei mondiale s-a triplat. Dar masa monetară și capitalizarea bursieră au crescut fiecare de cinci ori, relatează UnHerd. Nu a fost  întâmplător: după prăbușirea dotcom și apoi criza financiară din 2008, băncile centrale au adoptat poziții monetare extrem de relaxate și au injectat în economie mult mai mulți bani decât era necesar pentru creșterea acesteia.

Unii analiști susțin că manevra nu a fost altceva decât o încercare subtil mascată de a ajuta la salvarea bancherilor care au provocat prăbușirea prin umflarea valorii activelor cu un truc vechi: deprecierea monedei.

Ca un fel de atac de gherilă asupra sistemului, s-a născut atunci Bitcoin, creat pentru a deturna această politică cu o nouă formă de monedă care, spre deosebire de cea gestionată de băncile centrale, avea o ofertă fixă. Asta însemna că nu putea decât să crească în valoare.

Bitcoin valorează astăzi aproape 120.000 de dolari. S-a dovedit a fi cea mai bună investiție pe care cei care au adoptat-o timpuriu ar fi putut-o face vreodată.

Donald Trump îi răsplătește generos, cu politici favorabile și patronaj guvernamental. De asemenea, administrația sa își îndreaptă atenția către monedele stabile – criptomonede susținute de active precum dolarul american, concepute pentru a fi mai fiabile decât jetoanele pur digitale.

Legea Genius (Guiding and Establishing National Innovation for US Stablecoins Act) aduce aceste monede sub supraveghere reglementară, permițând instituțiilor din sectorul formal să le tranzacționeze în mod legal și sigur.

Totuși, mai mult decât o simplă răsplată, Trump pare să vadă o oportunitate de a-și promova propriul program. Mai exact, el urmărește să submineze Rezerva Federală, a cărei politică monetară dorește să o inverseze.

Deoarece monedele stabile sunt susținute de titluri de trezorerie americane, oficializarea utilizării lor va încuraja cererea de obligațiuni, ceea ce va contribui la menținerea ratelor dobânzilor la un nivel scăzut. În sens mai larg, reglementările care permit utilizarea criptomonedelor drept garanții pentru împrumuturile bancare ar trebui să stimuleze oferta de credite, crescând masa monetară chiar dacă Fed încearcă să o reducă.

Această creștere a masei monetare s-ar putea transforma într-o bulă care, în cele din urmă, ar putea duce la o prăbușire.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
84 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger