AcasăEconomieChina câștigă războiul pământurilor rare. America pierde

China câștigă războiul pământurilor rare. America pierde

China deține aproape jumătate din depozitele cunoscute de pământuri rare din lume.

Dacă există un moment de origine pentru șocul Chinei care a lovit Statele Unite, acesta îl reprezintă evenimentele legate de pământurile rare de la sfârșitul verii și începutul toamnei lui 2010.

În luna august a acelui an, China și-a redus cotele de export. În septembrie, a încetat să mai vândă  pământuri rare către Japonia după ce Garda de Coastă niponă l-a reținut pe căpitanul unui trauler chinezesc care lovise una dintre navele sale în apele din jurul Insulelor Senkaku, disputate teritorial, notează UnHerd.

La patru zile de la pierderea accesului la metalele de care depindeau industriile electronice și auto ale țării, Japonia a dat înapoi. Însă China a menținut embargoul pentru încă cinci săptămâni. Până în noiembrie, prețurile pământurilor rare crescuseră vertiginos și nu aveau să revină la nivelul de dinainte de criză timp de luni de zile.

Pe 4 aprilie 2025, China a anunțat noi cerințe de licență pentru exportul a șapte tipuri specifice de pământuri rare și magneți asociați către toate țările, drept răspuns la majorarea tarifelor vamale impuse de Donald Trump la 54%.

Presiunea economică pe care China o exercita asupra economiilor americană și europeană a devenit foarte vizibilă. Ford oprise producția în mai multe fabrici din cauza unei penurii de magneți din pământuri rare. Între timp, comisarul european pentru comerț și securitate economică, Maros Sefcovic, s-a plâns că industria auto din UE se confruntă cu o „situație alarmantă”.

Lăudându-se cu un al doilea acord (11 iunie) încheiat cu disperare la Londra, Trump a subliniat că, de data aceasta, China va furniza pământuri rare „în avans”. Cu toate acestea, aprovizionarea a rămas restrânsă, ceea ce a impus administrației să caute un al treilea acord în iulie.

Înainte de anii ’90, cea mai mare parte a rezervei mondiale de pământuri rare era extrasă de o companie americană, Molycorp, din Mountain Pass, California.

În 2002, Magnequench, ultimul producător american supraviețuitor, a fost vândut unei companii chineze, iar fabrica din Indiana a fost închisă patru ani mai târziu.

În 2012, Molycorp a redeschis mina de la Mountain Pass, pentru a declara falimentul la doar trei ani după aceea. Atunci când MP Materials a achiziționat exploatarea, a trimis mineralele în China pentru rafinare.

În ceea ce privește magneții, MP Materials a construit o fabrică la Fort Worth în 2022, dar dacă va deveni operațională – conform programului – la sfârșitul acestui an, va produce doar 0,0003% din producția Chinei în 2024.

China deține aproape jumătate din depozitele cunoscute de pământuri rare din lume. După cum spunea fostul lider Deng Xiaoping, „Orientul Mijlociu are petrol, iar China are pământuri rare”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
124 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger