AcasăTEHNOLOGIELegea europeană privind inteligența artificială are nevoie de o pauză, nu de...

Legea europeană privind inteligența artificială are nevoie de o pauză, nu de un full stop

Oficialii de la Buxelles nu ar trebui să pună pe pauză întreaga lege privind IA, ci să respecte calendarul pentru a începe aplicarea normelor pentru sistemelele cu risc ridicat în domeniul asistenței medicale și al infrastructurii critice, când vor intra în vigoare în august 2026

Există un instrument comun în arsenalul tuturor celor care încearcă să schimbe cursul inteligenței artificiale: pauza.

În 2023, Elon Musk și alți lideri din domeniul tehnologiei au publicat o scrisoare deschisă în care cereau Big Tech să își amâne dezvoltarea inteligenței artificiale timp de șase luni pentru a proteja mai bine omenirea, relatează Bloomberg. Acum, ținta a fost schimbată.

Pe fondul unei temeri tot mai mari de a fi lăsați în urmă în cursa pentru construirea unor computere mai inteligente decât oamenii, grupurile tehnologice americane și jucători europeni precum Mistral și ASML îndreaptă arma „pauzei” către UE, autointitulatul polițist al IA din lume.

La fel ca ”frații din domeniul tehnologiei” care doreau să țină în frâu inteligența artificială în urmă cu doi ani, aceasta este o sugestie brutală care nu înțelege nuanța a ceea ce încearcă să abordeze. O pauză generală nu va ajuta Europa să ajungă din urmă SUA și China, după cum susțin în prezent mai mult de 45 de companii.

Se ignoră o problemă mai fundamentală legată de finanțarea de care startup-urile tehnologice din regiune au nevoie cu disperare pentru a crește și a concura cu rivalii lor mai mari din Silicon Valley.

Ideea că Europa trebuie să aleagă între a fi un inovator și o autoritate de reglementare este o poveste lansată cu succes de lobbyiștii Big Tech care ar beneficia cel mai mult de normele relaxate.

Legea, în forma sa originală, a fost redactată inițial în 2021, cu aproape doi ani înainte ca ChatGPT să declanșeze boom-ul IA generativă.

Însă regulile sunt însă mai puțin clare în secțiunea sistemelor IA  cu scop general, elaborată în 2023 drept răspuns la modele precum ChatGPT și generatorul de imagini Midjourney.

Oficialii de la Bruxelles nu ar trebui să pună pe pauză întreaga  lege privind IA, ci să respecte calendarul pentru a începe aplicarea normelor pentru sistemelele cu risc ridicat în domeniul asistenței medicale și al infrastructurii critice, când vor intra în vigoare în august 2026.

Dar unele dispoziții importante, inclusiv normele privind modelele de inteligență artificială de uz general (GPAI), urmează să se aplice la 2 august.

GPAI, care includ modele de fundație realizate de Google, Mistral și OpenAI, vor fi supuse unor cerințe de transparență, cum ar fi întocmirea documentației tehnice, respectarea legislației UE privind drepturile de autor și furnizarea de rezumate detaliate privind conținutul utilizat pentru formarea algoritmilor.

O pauză asupra celor mai ambigue părți ale legii ar ajuta UE să evite haosul juridic și să se asigure că, atunci când vor fi adoptate reguli, acestea vor funcționa.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
20 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger