Ceea ce vrea să facă Guvernul cu reducerea subvenției pentru partidele politice este doar praf în ochii proștilor, ne spune Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa. Acesta arată că se intenționează reducerea subvenției cu 40%, dar din 2026. Mai rău, reducerea se va aplica la nivelul subvențiilor acordate în 2024, care au fost duble, susține Hossu. Asta înseamnă, de fapt, că sprijinul financiar de la bugetul statului pentru partidele politice se va majora.

Măsurile de austeritate din proiectul de Lege privind unele măsuri fiscal-bugetare sunt în continuă schimbare, dat fiind că parlamentarii s-au năpustit cu amendamente. Pachetul 2 de măsuri de austeritate, tot prin asumarea răspunderii Guvernului, este și el în lucru și va fi gata până la sfârșitul acestei luni.
La presiunea confederațiilor sindicale, Guvernul a anunțat că va reduce subvențiile acordate partidelor politice. ”Ce au făcut ei cu tăierea subvențiilor partidelor politice este praf în ochii proștilor. În afară de faptul că se aplică din 2026, se instituie o reducere de 40% față de 2024, când în 2024 au dublat subvenția la partide. Asta este un fel de hai să facem ca să nu se spună că nu am făcut nimic”, ne-a declarat Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa. Dacă lucrurile vor rămâne așa, înseamnă că, de fapt, subvenția pentru partide se va majora, nu se va reduce.
”În ce privește solicitarea noastră de transfer a unei părți din contribuțiile fiscale de la angajați la angajatori, reprezentanții Guvernului, au spus că se va discuta în etapa a 2-a. Din ceea ce am înțeles de la Ilie Bolojan, vor să schimbe reforma pensiilor la magistrați, să schimbe legislația legată de insolvențe, ca să nu se mai mascheze lipsa de contribuție la anumite companii, vor să schimbe structura numărului de membrii din consiliile de administrație și a managementului, ca să nu mai aibă indemnizații care ies din toate tabelele”, ne-a precizat președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Reformă, doar pe jumătate
În ce privește reforma în magistratură, premierul Ilie Bolojan vorbește doar despre majorarea vârstei de pensionare, nu și de o reducere a veniturilor sau a pensiilor, în condițiile în care, potrivit acestuia, pensia unui magistrat este de 9 ori mai mare decât pensia medie din România.
”Suntem singura țară din lume care ne pensionăm judecătorii la 48 de ani, cu o pensie medie de 5.000 euro, care este cam de nouă ori mai mare decât pensia medie din România, în condițiile în care o bună parte din români se pensionează la 65 de ani. Acesta este un lucru care nu mai poate continua și ideea că această măsură se aplică până în 2060 și ceva nu stă în picioare, pentru că pur și simplu nu este doar un aspect de nedreptate, nu este doar un aspect care afectează calitatea actului de justiție, pentru că atunci când un om este la maturitatea profesională, îl trimit la pensie. Va trebui să corectăm acest lucru. E un aspect care ține de o minimă justiție socială și de un minim respect pentru cetățenii țării noștri” , a afirmat Ilie Bolojan.
Amendamente, doar pe hârtie
PSD a depus mai multe amendamente la proiectul de lege asumat de Guvern, însă nu se știe care vor rămâne. Astfel, PSD vrea majorarea de la 3.000 de lei la 4.000 de lei a veniturilor pensionarilor de la care se impune contribuția la sănătate. Totodată, PSD a cerut ca persoanele aflate în șomaj și persoanele cu venit minim de incluziune să rămână asigurate fără plata CASS, iar persoanele aflate în concediu de creștere și îngrijire copil să fie obligate la plata CASS pentru veniturile obținute din indemnizațiile aferente care depășesc 3.000 de lei. Pe de altă parte, parlamentarii PSD vor să lovească și în firmele mici și mijlocii, marea majoritate cu capital românesc, prin introducerea unui impozit general de 0,5% pe cifra de afaceri, în plus față de impozitul pe profit.