De-a lungul anilor, scrisorile au fost înlocuite de mesaje pe rețelele sociale. Însă tradiția epistolară se regăsește astăzi în domeniul politicii.
Președintele Donald Trump a trimis scrisori liderilor din 12 țări, informându-i cu privire la noile tarife vamale care urmează să fie aplicate la 1 august.
Aceste scrisori seamănă cu cele ale îndrăgostiților, deoarece conțin declarații emoționale îndrăznețe („Nu veți fi niciodată dezamăgiți de Statele Unite”), cifre mari (între 25 % și 40 %, în funcție de destinatar) și o amenințare voalată în cazul în care înțelegerea nu va fi reciprocă („tarifele pot fi modificate în funcție de relația noastră cu țara dumneavoastră”).
Dar, dacă facem un pas înapoi, pare că scopul ar putea să nu fie atât de diferit de cel al tabelului de tarife „reciproce” pe care Trump l-a prezentat triumfător la Casa Albă în aprilie, notează CNBC. Cu alte cuvinte, scrisorile sunt doar o punere în scenă a ”Zilei Eliberării”.
După cum a spus secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent: „Președintele Trump va trimite scrisori unora dintre partenerii noștri comerciali în care le va spune că, dacă nu vă mișcați, atunci la 1 august veți reveni la nivelul tarifelor din 2 aprilie”.
„Dacă treceți prin detalii, nici măcar nu știu dacă cineva înțelege diferența dintre ceea ce a fost anunțat astăzi, ceea ce a existat anterior și ce companii vor fi afectate”, a declarat luni Adam Parker, CEO al Trivariate Research, la emisiunea Closing Bell a CNBC.
Trump a contestat în repetate rânduri relația comercială dintre Washington și Bruxelles, sugerând este inechitabilă și acuzând UE că profită de SUA.
Piețele americane scad din cauza tarifelor dure. Toți indicii bursieri din SUA au încheiat luni pe roșu, cea mai slabă ședință din aproape o lună.
Tesla pierde peste 68 de miliarde de dolari din valoare. Acțiunile producătorului de vehicule electrice au scăzut cu 6,8% după ce Elon Musk a anunțat că formează Partidul America.
Reimplicarea miliardarului tech în arena politică îi face pe investitori nervoși. „Pur și simplu, faptul că Musk se adâncește în politică și încearcă acum să se confrunte cu establishmentul de pe Beltway este exact direcția opusă pe care investitorii/acționarii Tesla doresc să o urmeze”, a precizat Dan Ives, șeful global al cercetării tehnologice la Wedbush Securities.
Ce se va întâmpla în continuare? Deoarece s-au încheiat foarte puține acorduri comerciale efective, tarifele imprevizibilului Trump vor provoca haos, durere pentru consumatori – în special americani – și posibile represalii din partea unora dintre cei mai mari parteneri ai Statelor Unite.