Toți ochii sunt ațintiți asupra discuțiilor dintre SUA și UE, care nu au ajuns încă la un acord comercial, cu doar câteva zile înainte ca tarifele americane să intre în vigoare.
În cazul în care nu ajunge la un acord până la 9 iulie – dată la care se încheie o amânare de 90 de zile privind tarifele ”reciproce” ale lui Donald Trump – produsele UE importate în SUA ar putea fi afectate de taxe de până la 50%. La scurt timp ar putea urma măsuri de retorsiune din partea blocului comunitar.
Relația comercială SUA – UE este una dintre cele mai importante din lume, reprezentând aproximativ 30% din comerțul mondial de bunuri, potrivit Consiliului European. Medicamentele, vehiculele rutiere și produsele petroliere sunt unele dintre principalele mărfuri tranzacționate.
În 2024, comerțul dintre cei doi parteneri transatlantici a fost evaluat la aproximativ 1,68 trilioane de euro (1,98 trilioane de dolari), luând în considerare atât bunurile, cât și serviciile, notează CNBC. UE a înregistrat un excedent de 198 de miliarde de euro, atunci când vine vorba de bunuri, dar un deficit de aproximativ 148 de miliarde de euro în comerțul cu servicii – ceea ce înseamnă că blocul a avut în ansamblu un excedent comercial de aproximativ 50 de miliarde de euro.
Trump a contestat în repetate rânduri relația comercială dintre Washington și Bruxelles, sugerând este inechitabilă și acuzând UE că profită de SUA. Vineri, el a anunțat că a semnat 12 scrisori cu o ofertă pentru tarife, dar nu a fost clar dacă Uniunea Europeană a fost unul dintre destinatari.
Negocierile dintre SUA și UE sunt dificile și lente. „Ceea ce urmărim este un acord de principiu”, a declarat joi președinta Comisiei Europene, Ursula von er Leyen, adăugând că este „imposibil” să se ajungă la un acord detaliat în timpul celor 90 de zile de amânare”. Von der Leyen a reiterat, de asemenea, că, dacă nu se ajunge la un acord, „toate instrumentele sunt pe masă”.
Între timp, comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, a scris într-o postare pe rețelele de socializare că a avut o săptămână „productivă” la Washington, unde s-a întâlnit cu diverși oficiali americani.
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, pare mai ezitant cu privire la șansele ca un acord comercial să fie încheiat înainte de termenul limită: „Vom vedea ce putem face cu Uniunea Europeană”.