AcasăEconomieNu le merge ca în România. Multinaționalele se plâng de practici discriminatorii...

Nu le merge ca în România. Multinaționalele se plâng de practici discriminatorii în statele UE

Firmele străine, tratate dur în alte state ale UE

Societățile cu activitate transfrontalieră se plâng de discriminarea împotriva investitorilor străini, manifestată în mai multe state ale Uniunii Europene. Astfel, țările UE au introdus taxe speciale care vizează de facto doar investitorii străini, au retras titluri de proprietate asupra terenurilor după finalizarea construcțiilor, sub amenințarea demolării, au impus sancțiuni severe pentru abateri minore, au plafonat prețurile la anumite bunuri exclusiv pentru societățile străine sau au aplicat retroactiv legi fiscale care vizau exclusiv societățile străine.

România este raiul multinaționalelor, având în vedere că aici obțin absolut tot ce doresc. În schimb, în celelalte state UE nu le prea merge.

Astfel, potrivit Comitetului Economic și Social European (CESE), societățile cu activitate transfrontalieră au reclamat lipsa de stabilitate politică a anumitor sisteme de guvernare, caracterul imprevizibil sau de scurtă durată al reglementărilor juridice, discriminarea împotriva investitorilor străini, termenele lungi ale procedurilor și lipsa de fiabilitate în ceea ce privește aplicarea legii. Un sistem judiciar puternic și independent, care garantează protecția juridică și aplicarea legii pentru toți cei care se supun legii, este – împreună cu serviciile publice bine dotate – de o importanță fundamentală pentru statul de drept, susține CESE, iar dacă protecția investițiilor transfrontaliere pe piața internă este deficitară, este compromisă libertatea de a desfășura o activitate comercială și dreptului de proprietate.

Printre plângerile organizațiilor patronale din UE s-a numărat și introducerea de taxe speciale care vizează de facto doar investitorii străini, prin corelarea bazei de impozitare cu valoarea veniturilor nete sau a profiturilor excedentare, depășită doar de societățile străine.

Sancțiuni severe pentru abateri minore

Totodată, multinaționalele s-au plâns de faptul că pentru abateri minore se impun sancțiuni severe, efectul suspensiv al căilor de atac fiind totodată eliminat în anumite sectoare. Titlul de proprietate asupra unui teren și autorizația de construire a unui centru comercial obținute de investitori străini au fost retrase după finalizarea construcției, sub amenințarea demolării, ceea ce subminează încrederea legitimă a investitorilor ca urmare a unor acțiuni ale autorităților publice, arată CESE.

Mai mult, în unele state UE, creditorii naționali și furnizorii „de importanță sistemică” au fost favorizați în raport cu societățile străine, ceea ce reprezintă o încălcare a principiului egalității de tratament și al nediscriminării, precum și a principiului securității juridice și al încrederii legitime. Pe de altă parte, multinaționalele au fost discriminate în cadrul procedurilor de licitație publică privind alocarea anumitor materii prime, prin alocarea unei cantități mai mici decât cea la care au dreptul în mod legal, în funcție de dimensiunea societății. De asemenea, au fost impuse interdicții temporare la exportul de materii prime al căror export era permis de ani de zile, iar  plafonarea prețurilor la anumite bunuri s-a făcut exclusiv pentru societățile a căror cifră de afaceri netă depășea un anumit prag, atins doar de societățile străine.

Legi fiscale, aplicate retroactiv

Totodată, multinaționalele au reclamat aplicarea retroactivă a unor legi fiscale care vizau exclusiv societățile străine. Alte state UE au adoptat măsuri de urgență într-un termen scurt, anulate în cazul în care au fost formulate pretenții. Însă, deoarece procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor se întind adesea pe parcursul a mai mulți ani, legea nu mai este în vigoare până în momentul pronunțării unei hotărâri, iar acțiunea este suspendată. CESE a mai semnalat și acuzații penale de spălare de bani motivate politic împotriva proprietarilor de fonduri private de investiții, cu scopul de a-i elimina de pe piață.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
242 afisari

1 COMENTARIU

  1. Zău, mă ?? Și trebuie sa-i și credem ? Și atunci, dacă la noi e așa de bine, de ce-si bat joc. Dacă-i spui vânzătoarei de la casă ca la raft e un preț iar la ea altul, se uita la tine cu niște ochi de vita și nu mișcă un deget. Daca-i plătești cât cere primești marfa, dacă nu adio și următorul. Reclamații să faci la conducere, dacă știi unde e, daca-i găsești și mai ales dacă te ascultă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger