AcasăSOCIALBolojan face praf și Educația. Se pierde calitatea actului de învățământ

Bolojan face praf și Educația. Se pierde calitatea actului de învățământ

Bolojan intră cu bocancii și în sistemul de învățământ

Majorarea normei didactice pentru profesori, dar și creșterea numărului de elevi în clase, în numele economiei la buget invocată de Guvernul Bolojan, va duce la o scădere dramatică a calității actului educațional. În plus, deficitul de personal calificat din sistem se va accentua și mai tare, având în vedere lipsa totală de atractivitate a profesiei, cu muncă enormă, lipsă de respect și bani puțini. În plus, afirmația lui Ilie Bolojan că orele suplimentare normei didactice s-ar plăti dublu este absolut falsă, atâta vreme cât aceste ore se plătesc chiar mai puțin decât orele normale.

Ca să dovedească poporului că se pricepe la toate, Ilie Bolojan s-a apucat să lovească în cadrele didactice, susținând că, deși s-ar fi redus orele de predare, performanțele educaționale nu ar fi crescut. Acesta le-a transmis profesorilor că, dacă tot lucrează 40 de ore pe săptămână, ar  putea preda 20 de ore în loc de 16 ore, cât are un cadru didactic cu vechime.

”Nu e o tragedie să se ajungă la 20 de ore în clasă. În paralel cu scăderea numărului de elevi, au fost reduse orele de predare, dar performanțele educaționale nu au crescut. Sistemul a devenit ineficient și scump, cu multe posturi ocupate de suplinitori sau profesori cu derogări.Avem peste 30.000 de posturi la plata cu ora, iar orele suplimentare se plătesc dublu. Creșterea normei reduce această povară bugetară”, a declarat Ilie Bolojan. Norma curentă este de 18 ore de predare pe săptămână, iar, la 25 de ani vechime și grad didactic I, profesorii au dreptul la o reducere de 2 ore. Acum, Guvernul Bolojan vrea să majoreze norma la 20 de ore pe săptămână, fără să se mai țină cont de reducerea de 2 ore pentru cei cu vechime în sistem. Orele care rămân în plus după repartizarea normelor intră la plata cu ora, despre care Bolojan spunea că se plătesc dublu. În realitate, acestea se plătesc mai puțin decât orele normale, pentru că se calculează la salariul de bază, fără vechime, fără sporuri, deci afirmația lui Bolojan este total falsă.

Nimeni nu vrea orele în plus

Prin lege, directorii de școli sunt obligați să afișeze public orele care rămân în afara normelor, iar dacă nimeni nu le ia sau dacă rămân ore, la 1 septembrie, aceștia sunt puși în situația să se roage de profesorii din școli să mai ia ore în plus, în condițiile în care sunt plătite prost. La clasele mici, se înscriu, adeseori, mai mulți copii decât se anticipa, iar directorii sunt nevoiți să caute spații prin localitate, ca să le închirieze, pentru a mai suplimenta numărul sălilor de clasă. În plus, începe goana după învățători, pentru că nimeni nu vrea să vină pe bani puțini și muncă enormă.

Și atunci, în disperare de cauză, îi sună pe foștii învățătorii, care sunt pensionari, să vină să preia clase, ca să-i ajute. Evident, pentru că intră la plata cu ora, primesc bani mai puțini. ”Noi abia ne descurcăm cu resursa umană, ne rugăm de oameni să vină la ore, ca să acoperim normele. Acum, Guvernul vrea ca profesorii să muncească mai mult pentru aceiași bani. Asta înseamnă mai multe lucrări de corectat, mai multe evaluări, ore în plus pentru pregătirea lecțiilor și, evident, mai multă oboseală și mai mult stres, care vor avea un impact direct asupra calității actului de educație. Un om obosit este normal că dă randament mai scăzut. După ce că suntem plătiți prost, tot timpul se lovește în învățământ, pentru că ei vor producție de la noi. Suntem în școală în weekend-uri până seara de multe ori, deși nu ne plătește nimeni că lucrăm sâmbăta și duminica. Tot timpul lucrăm în plus. Ora aia predată nu vine din cer, ci este rezultatul muncii de documentare și al creativității cadrului didactic”, ne spun profesorii din sistemul de învățământ.

Se bulversează întregul sistem

Măsurile nu se opresc aici, iar reforma sistemului este exact opusul celei anunțate. Astfel, se preconizează numărul de 500 de elevi pentru noul prag pentru personalitate juridică, ceea ce înseamnă desființarea școlilor din mediul rural, număr mai mare de elevi în clase (în învățământul primar de la 22 la 24 de elevi, în gimnazial, de la 26 la 28 elevi, iar la liceu, de la 26 la 30 de elevi).

Totodată, primele promise profesorilor la ieșirea la pensie sau la instalare în zone izolate vor fi amânate sine die. Profesorii spun că li se ”vinde” o reformă sub eticheta „optimizare”, dar , în realitate, este un cocktail toxic de concedieri mascate, centralizare abuzivă, creșteri de normă, clase mai mari și cadre didactice mai puține și mai obosite.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
369 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger