Sub pretextul liberalizării și a politicilor de mediu, piața energiei a devenit un mecanism de generare a profiturilor speculative pe seama consumatorilor și economiei, atrag atenția parlamentarii. Aceștia vor să reformeze urgent piața, prin introducerea unui preț mediu ponderat, plafonarea marjelor de profit, verificarea costurilor și transparență și echitate în gestionarea plăților, eliminând distorsiunile create de mecanismul prețului marginal.
Liberalizarea pieței energiei electrice în România, inițiată în 2012, a fost promovată ca un instrument pentru stimularea concurenței și reducerea prețurilor pentru consumatori. În realitate, această așa-zisă liberalizare, coroborată cu politici de mediu agresive și prost calibrate, a generat o creștere exponențială a prețurilor energiei, sărăcirea consumatorilor casnici, falimentarea industriile energointensive și pierderea competitivității economice a României, atrag atenția parlamentarii Alianței pentru Unirea Românilor, într-un proiect de lege depus la Senat.
Dacă în perioada precedentă liberalizării prețurile energiei electrice erau accesibile, sub 50 euro/MWh, în următoarea perioadă prețurile medii pe Piața Zilei Următoare (PZU) au urcat dramatic, atingând peste 200 euro/MWh în 2022, cu vârfuri de peste 400 euro/MWh și chiar valori negative în anumite intervale orare, reflectând o piață profund dezechilibrată. Suspendarea mecanismelor temporare de compensare a prețurilor energiei a amplificat volatilitatea și impactul asupra gospodăriilor și întreprinderilor mici și mijlocii.
”În acest context, este imperativă introducerea unui mecanism de calcul al prețului pe PZU care să elimine profiturile speculative, să reflecte costurile reale ale producției și să protejeze consumatorii, fără a compromite concurențialitatea selecției ofertelor”, susțin inițiatorii proiectului de lege.
Cum se fac miliardele
Mecanismul actual de stabilire a prețului pe PZU, bazat pe principiul ”pay-as-cleared”, este fundamental defectuos și contrar intereselor consumatorilor, atrag atenția parlamentarii. Prin acest mecanism, se aplică un preț uniform tuturor cumpărătorilor și vânzătorilor la încheierea licitației, indiferent de ofertele pe care le-au depus sau acceptat inițial.
”Prețul marginal rezultat nu reflectă o piață concurențială, ci o distorsiune care favorizează profituri speculative. Astfel, toți producătorii selectați primesc prețul ofertei marginale (cea mai scumpă ofertă acceptată pentru a acoperi cererea), indiferent de costurile lor reale. În acest mod, producătorii cu costuri marginale scăzute, precum eolienele (10 euro/MWh), hidro sau nuclear, primesc prețuri exorbitante (200-400 euro/MWh, stabilite de centralele pe gaze sau cărbune, generând profituri injuste, confirmate de profiturile nete multianuale ale marilor producători, în special din sectorul regenerabilelor. Acest sistem, promovat ca un model de piață liberă, a transformat PZU într-un mecanism de maximizare a profiturilor pentru producători, în detrimentul consumatorilor și economiei naționale”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de act normativ.
Totodată, creșterea prețului certificatelor de emisii de carbon în cadrul Sistemului de Tranzacționare a Emisiilor al UE a avut un impact direct asupra prețului ofertei marginale pe PZU, majorând costurile producției de energie din surse fosile (cărbune, gaze) și, implicit, prețul final plătit de consumatori. Acesta a crescut de la 7 euro/tCO2 în 2012, la 70-80 euro în 2024, costul suplimentar pentru cărbune fiind de 80 euro/MWh, iar pentru gaze, de circa 40 euro/MWh.
Plafonare la marja de profit
Parlamentarii propun legiferarea unei formule a prețului mediu ponderat pentru PZU, în care să fie incluse costurile marginale declarate de producători, incluzând marja de profit variabilă, plafonată de ANRE, și cantitățile livrate. Potrivit proiectului legislativ, ANRE va stabili anual, prin ordin, un prag maxim al marjei de profit incluse în costurile marginale, pentru a preveni marjele excesive, încurajând, în același timp, concurența între producători. Totodată, ANRE va verifica periodic corectitudinea costurilor marginale declarate, cu sancțiuni de până la 5% din cifra de afaceri pentru nedeclararea corectă, prevenind manipularea pieței. În același timp, ANRE și OPCOM vor publica lunar prețul mediu ponderat, cantitățile livrate, prețurile marginale selectate și neselectate, pentru a spori încrederea în piață și a permite analiza comportamentului pieței.