AcasăSOCIALLider sindical, după discuțiile cu premierul: „Vor fi conflicte sociale deschise din...

Lider sindical, după discuțiile cu premierul: „Vor fi conflicte sociale deschise din ce în ce mai multe” – VIDEO

sursa foto: gov.ro

După discuțiile de joi, 3 iulie, de la Palatul Victoria, sindicaliștii se vor întâlni și vineri cu premierul Ilie Bolojan.

Preşedintele Confederației Naționale Sindicale (CNS) „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a anunțat, după discuțiile de joi, de la Palatul Victoria, că vineri se va întruni, la ora 12, Consiliul Naţional Tripartit pe Dialog Social. Vor fi discuții pe pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul vrea să-şi asume răspunderea în faţa Parlamentului. Hossu a mai declarat în fața presei că sindicaliştii i-au atras atenţia premierului că măsurile sunt focalizate „numai către lucrători şi către pensionari” şi că, în actualele condiții, „neexistând o distribuţie uniformă a efortului de strângere a curelei”, vor fi „conflicte sociale deschise din ce în ce mai multe”.

„Sperăm ca, în etapa actuală, nu vor fi alte măsuri, singurul lucru care va avea efect asupra concedierilor fiind că la rectificarea bugetară insituţiile nu vor primi bani suplimentari, deci vor trebui să se încadreze în valoarea bugetată până la ora actuală”, a spus Hossu.

Întrebat dacă, în aceste condiţii, vor fi daţi oameni afară sau se va recurge la varianta celor cinci zile de concediu neplătite, liderul sindical a dat de înțeles că este posibil acest lucru.
„Dar este greu de spus, pentru că se va negocia la fiecare ordonator de credite în parte. Însă este clar că la rectificare nu vor primi bani în plus. Adică dacă au 100 de lei în buget, trebuie să se descurce cu 100 de lei. (…). Deci soluţia este ori dau oameni afară, ori recurg la cele cinci zile neplătite, dar asta va fi ca rezultat al discuţiei cu partenerii sociali de pe planul local”, a explicat liderul de sindicat.

„Anumite instituţii bugetare jonglează cu interpretarea legii din punct de vedere al sporului”

Cât privește posibila variantă ca acele sporuri plafonate să fie trecute pe salarii sau pe alte variante de sporuri, Hossu a spus că pe salarii „nu pot trece, pentru că legea de salarizare bugetară nu permite acest lucru”.

Liderul CNS „Cartel Alfa” a mai punctat un aspect despre care a spus că i-a fost semnalat șefului Guvernului. „Singurul lucru pe care i l-am semnalat şi noi premierului este faptul că anumite instituţii bugetare jonglează cu interpretarea legii din punct de vedere al sporului, adică legea se referă numai la sporul de condiţii vătămătoare, dar mai sunt şi alte sporuri care s-au inventat”, a precizat Hossu.

La un moment dat, întrebat de jurnaliști dacă poate da exemple şi de alte sporuri despre care s-a discutat la întâlnirea cu Ilie Bolojan, Hossu a răspuns că nu s-a discutat „punctual” despre acest lucru. „În principal, ce am discutat este că trebuie structurat dialogul şi convocat Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, pentru că textul pe care, practic, îţi asumă răspunderea Guvernul trebuie să îl avem şi noi, se finalizează acum, ni s-a spus, la Ministerul de Finanţe, şi îl vom primi imediat ce se finalizează”.

Avertismentul liderului sindical: „Neexistând o distribuţie uniformă a efortului de strângere a curelei, vom avea…”

Din câte a mai spus liderul sindical, discuţiile cu premierul Bolojan s-au axat pe „măsurile anunţate” miercuri „în conferinţă” de către acesta.

„I-am atras atenţia domnului premier că măsurile sunt focalizate numai către lucrători şi către pensionari şi că, în condiţiile actuale, neexistând o distribuţie uniformă a efortului de strângere a curelei, vom avea, ei, în principal, noi, din punct de vedere organizatoric, mari probleme, pentru că vor fi conflicte sociale deschise din ce în ce mai multe”, a afirmat Bogdan Hossu.

Ce a anunțat Guvernul după întâlnirea de joi a premierului cu reprezentanții confederațiilor sindicale

După întâlnirea pe care a avut-o premierul Bolojan, joi, la Palatul Victoria, cu reprezentanții confederațiilor sindicale, asupra măsurilor guvernamentale pentru reducerea deficitului bugetar, Guvernul a transmis un scurt comunicat.

„România are nevoie atât de măsuri structurale pentru a crește credibilitatea pe piețele financiare și în rândul investitorilor, cât și de soluții care să corecteze nedreptățile și dezechilibrele, pentru a reconstrui încrederea cetățenilor noștri. Sindicatele și patronatele sunt partenerii noștri. Dialogul început astăzi va continua în mod constant. Mâine va avea loc Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social, în cadrul căruia vom continua consultările”, a afirmat prim-ministrul Ilie Bolojan, citat în comunicat.

La consultările de joi de la Palatul Victoria, reprezentanții Guvernului și cei ai sindicatelor au discutat despre măsurile pregătite de Guvern pentru reducerea cheltuielilor bugetare și creșterea veniturilor, precum și despre impactul social și economic al acestora – a mai anunțat Executivul.

„Premierul Ilie Bolojan a precizat că propunerile reprezentanților sindicali vor fi analizate, iar în măsura în care va fi posibil, vor fi incluse în pachetul de măsuri guvernamentale”, se menționează în comunicat.

La întrevederea de la Palatul Victoria au participat, din partea Guvernului, alături de premierul Bolojan, vicepremierul Marian Neacșu și șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mihai Jurca, iar din partea sindicatelor:

  • președintele Confederației Naționale Sindicale (CNS) Cartel ALFA, Bogdan Hossu,
  • președintele Confederației Naționale a Sindicatelor Libere din România (CNSLR) Frăția, Leonard Bărăscu,
  • președintele Confederației Sindicatelor Democratice din România (CSDR), Iacob Baciu,
  • vicepreședintele Blocului Național Sindical (BNS), Mircea Burlacu,
  • reprezentantul Confederației Sindicale Naționale Meridian, Marius Sepi.
author avatar
Andrei Coman
180 afisari

1 COMENTARIU

  1. Nu inteleg de ce UE contesta deficitul Romaniei si ne ameninta cu plafonarea fondurilor europene. Noi platim cotizatie catre UE, ca membrii. Ne obliga UE sa dam bani pentru Ucarina, care nu este membru UE, sa ajutam Republica Moldova sa intre in UE, toatre acestea implica niste cheltuieli, pentru Romania. Nu mi se pare corect , ca ne amenita cu oprirea alocarii de fonduri europene, pentru ca noi platim cotizatie catre UE, ca si toate celelalte state.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger