Președintele Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, ne spune că interdicția producției de energie din centralele pe cărbune nu a fost impusă de la Bruxelles, mai ales că termenul era de 2034. Dovadă sunt Bulgaria și Polonia, care produc masiv în astfel de centrale și nu au pățit nimic. Președintele Cartel Alfa susține că nu s-a explicat la Comisia Europeană deficitul de energie cauzat de închiderea cărbunelui și de faptul că nu s-a pus nimic în loc.
Guvernanții nu au luat nicio măsură de când a început pe criza energetică, deși ar fi fost foarte simplu să se ordone repornirea centralelor pe cărbune și atunci se făcea supraproducție și scădeau prețurile, ne spune Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa. Acesta dă exemplul perioadei Sărbătorilor Pascale, când consumul a fost foarte redus și au scăzut major prețurile, pentru că nu există capacitate de stocare, iar capacitatea de export a României este limitată la 3.000 MWh.
”Nu este adevărat că nu ne lasă Comisia Europeană să pornim centralele pe cărbune. Bulgarii și polonezii folosesc cărbune masiv pentru producția de energie și nu au pățit nimic. Iar noi ne-am luat angajamentul să închidem cărbunele în 2034, ca și la bulgari. Din informațiile pe care le avem pe linie sindicală, bulgarii produc în draci pe cărbune și depășesc inclusiv valoarea cu care erau înscriși la producție. Ei nu vor să se sinucidă, spre deosebire de noi, care vrem să facem băieți deștepți”, ne-a declarat Bogdan Hossu. Potrivit acestuia, România a început să închidă termocentralele pe cărbune din 2021 și a închis aproape tot până în 2023 fără să pună nimic în loc. Și au mai trecut încă doi ani și tot nu s-a pus nimic în loc.
”Iar marea problemă este că, din punct de vedere tehnic, avem și justificarea pentru Comisia Europeană. Cei aflați la conducerea țării ar fi trebuit ca din 2021, când a început reforma, să facă doi sau trei noi producători de energie electrică în bandă, pe gaze și pe nuclear, dar nu au făcut nimic. Deci ne-am micșorat capacitatea de producție și acum suntem la mâna speculatorilor”, ne-a spus liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Lipsește ponderarea prețurilor
În plus, mai era o chestiune care trebuia tratată cu cei de la Comisia Europeană, și anume faptul că, de la producător până la consumatorul final, noi nu avem o ponderare a prețului în funcție de tipul de capacitate de producție, susține Bogdan Hossu. Acesta arată că România are toți producătorii monotip, Cernavodă face numai nuclear, Complexul Energetic Oltenia, numai cărbune, Hidroelectrica, doar hidroenergie etc. Și atunci intervine regula prețului marginal, care este dat de producătorul care produce cel mai scump energia, și toată lumea vinde la acel preț, chiar dacă ceilalți produc mult mai ieftin. ”Acest lucru nu este normal. Eu sunt de acord să nu se afecteze producătorii, dar se poate face o medie ponderată a prețurilor. Noi suntem singura țară din UE care avem monotip de producători, pentru că producătorii din celelalte state au mai multe tipuri de capacități și își fac singuri ponderarea. La noi ponderarea prețurilor nu se face niciunde pe linia dintre producători și consumatorul final. Trebuie explicate toate aceste lucruri Comisiei Europene, nu să vii să spui că nu ne lasă Comisia. Pentru că nici cei de la Bruxelles nu vor să aibă aberații în sistem, fiindcă acestea îi împing la dereglementări care nu le convin”, ne-a mai precizat Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa.
Manevre politice
Cei care ne conduc au mai avut un interes, și asta pleacă de la Florin Cîțu și de la Cristian Ghinea, consideră Bogdan Hossu. ”Au făcut explozia prețului la energie și valoarea PIB-ului a crescut, iar atunci cota de 55%, de unde trebuia să se ia măsuri de austeritate, a crescut valoric. Și acum se face același lucru. Și chestiunea cu compensarea de la bugetul statului a fost o mare tâmpenie. Nu au făcut decât să alimenteze nejustificat prețurile mari, iar banii au fost luați tot de la cetățeni, dar indirect, prin taxe și impozite”, ne mai spune președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Bine, bine și dacă a știut, de ce n-a luat nicio măsură ?? Ori nu se sesizează trânșii decât atunci când sunt „atinși la boznar ” ?? Dac’a știut și n-a zis nimic, nu cumva se cheamă complicitate ?? De fapt, ei, cu cine țin ?