AcasăDIVERSEExodul milionarilor din Marea Britanie. Câți vor pleca în acest an

Exodul milionarilor din Marea Britanie. Câți vor pleca în acest an

Regatul Unit a fost una dintre cele mai populare destinații pentru super-bogații lumii. Cu toate acestea, situația se schimbă în prezent, deoarece milionarii fug de un nou regim fiscal punitiv

Regatul Unit a fost una dintre cele mai populare destinații pentru super-bogații lumii. Cu toate acestea, situația se schimbă în prezent, deoarece milionarii fug de un nou regim fiscal punitiv.

Se poate spune că exodul a început atunci când Rusia a invadat Ucraina în 2022 și sute de oligarhi  au părăsit Londra după ce au fost sancționați.

Agenția imobiliară de lux Aston Chase a estimat că, la momentul invaziei, aproximativ 150 000 de ruși locuiau în „Londongrad”, deținând proprietăți rezidențiale în valoare de 1,1 miliarde de lire sterline, notează CNBC.

Anul trecut, Partidul Laburist a eliminat scutirea fiscală pentru trusturile offshore – expunând potențial întreaga avere a bogătașilor la taxa de 40%. Rezultatul a fost exodul lor.

Este greu de știut exact câți oameni au plecat. În martie 2025, firma de analiză a datelor New World Wealth și consultanța în migrație Henley & Partners au sugerat că Marea Britanie a pierdut un număr net de 10 800 de milionari în 2024, mai mult decât orice altă țară, cu excepția Chinei.

Unii contestă aceste cifre, printre care Stephen Kinsella, consilier juridic și membru al Patriotic Millionaires UK, o rețea nepartizană de milionari britanici care solicită o taxă pe avere. „Există aproximativ 3 milioane de milionari în Marea Britanie, astfel încât, chiar dacă 10 000 ar fi plecat, asta ar însemna aproximativ 0,3% din milionari”. De fapt, cifrele reale nu vor fi cunoscute până când autoritățile fiscale britanice nu le vor analiza și publica.

Totuși, New World Wealth și Henley & Partners au publicat săptămâna trecută un nou raport care prevede că 16 500 de milionari vor părăsi Regatul Unit în acest an, de două ori mai mulți decât se așteptau, ceea ce reprezintă cea mai mare ieșire de persoane cu averi ridicate din orice țară de când au început să urmărească migrația milionarilor, în urmă cu 10 ani.

Printre cei care au plecat s-au numărat persoane foarte importante, inclusiv Richard Gnodde, vicepreședintele Goldman Sachs, născut în Africa de Sud; Nassef Sawiris, cel mai bogat om din Egipt și coproprietar al echipei de fotbal Aston Villa  și John Fredriksen, magnatul transporturilor maritime de origine norvegiană. Se așteaptă ca indianul Lakshmi Mittal, miliardarul din industria oțelului, să renunțe la rezidența fiscală din Regatul Unit.

Compania LonRes, care urmărește activitatea de pe piețele imobiliare de top din Londra, a anunțat că în luna mai au avut loc cu 36% mai puține tranzacții decât în aceeași perioadă a anului trecut. Între timp, datele Companies House arată că mai mult de 4 400 de directori au părăsit Regatul Unit 2024, plecările accelerându-se în ultimele luni.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
212 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ăia pleacă că au, că pot și merită. Noi rămânem să ne taxeze bolovan, că oricum n-avem, nu putem și nici nu se merită. Pentru EL, zice că merită să ia tot de la noi, că ne-a dat prea mult. Să nu m-apuc eu sa-i fac un calcul ( că ei habar n-au), sa-i arat cât i-am dat și da , i-am dat, el trebuie doar sa-mi returneze. Nici de la ei, nici de familiile lor, nici de la neamurile lor, nici de la prietenii lor și nici de la acoliții lor n-am luat, doar am dat și din ce-am dat noi, au dat poate și celor amintiți. Nouă trebuie doar sa ne returneze și să nu ne ia. Să ia de la cei cărora LE-AU DAT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger