AcasăȘTIRI EXTERNESUA au sistat livrările anumitor tipuri de arme către Ucraina/Decizia, luată „pentru...

SUA au sistat livrările anumitor tipuri de arme către Ucraina/Decizia, luată „pentru a pune interesele Americii pe primul loc”

S-a aflat! Statele Unite opresc unele livrări de arme către Ucraina, inclusiv rachete de apărare antiaeriană, Washingtonul exprimându-și îngrijorarea cu privire la propriile stocuri de muniții.

Statele Unite ale Americii au anunțat marți că au sistat livrările anumitor tipuri de arme către Kiev – între care rachete și muniție – pe motiv că sunt îngrijorate pentru propriile stocuri de muniții, într-un moment în care Rusia își intensifică loviturile împotriva Ucrainei, informează miercuri AFP și dpa, preluate de Agerpres.

„Această decizie a fost luată pentru a pune interesele Americii pe primul loc”

O primă confirmare în această privință a venit de la nivelul unei purtătoare de cuvânt de la Casa Albă. „Această decizie a fost luată pentru a pune interesele Americii pe primul loc”, a punctat, într-un comunicat, Anna Kelly, purtătoare de cuvânt adjunctă a Casei Albe, confirmând informații apărute în presă, dar fără a face și alte precizări.

Această sistare a livrărilor pentru Kiev vizează rachetele de apărare antiaeriană și obuzele, potrivit Politico și altor mass-media americane.

Decizia vine ca urmare a îngrijorărilor Pentagonului în ceea ce privește rezervele armatei americane, din care este prelevat direct ajutorul militar pentru Ucraina, conform surselor citate.

Ucraina se confruntă cu o intensificare a atacurilor aeriene ruse

Ar mai fi de precizat faptul că măsura intervine într-un moment în care, după două ședințe de negocieri fără rezultate organizate la Istanbul între delegații ale Kievului și Moscovei, Ucraina se confruntă cu o intensificare a atacurilor aeriene ruse.

Aceste lovituri pun la grea încercare apărarea antiaeriană ucraineană, precum și populația civilă, epuizată de peste trei ani de invazie rusă, notează sursa citată.

Până la momentul de față, în pofida relației conflictuale cu Kievul, administrația președintelui american Donald Trump continua, cel puțin parțial, ajutorul militar inițiat în timpul administrației lui Joe Biden. În timpul mandatului acestuia din urmă, SUA au furnizat peste 60 de miliarde de dolari ajutor militar Kievului.

„Chiar dacă această reducere a ajutorului american nu va provoca prăbușirea liniilor ucrainene, ea va afecta grav apărarea Ucrainei, în special capacitățile sale în materie de rachete antibalistice și de lovituri de precizie” – consideră John Hardie, specialist în Rusia în cadrul Foundation for Defense of Democracies (FDD), un institut independent cu sediul la Washington.

„Această decizie va duce la moartea unui număr mai mare de soldați și civili ucraineni, la pierderea unui număr mai mare de teritorii și la distrugerea unui număr mai mare de infrastructuri esențiale”, potrivit acestui expert.

Noi atacuri ruse au fost raportate miercuri în zorii zilei de autoritățile ucrainene, dintre care una întreprinsă cu drone contra unei ferme din satul Borivske, în regiunea Harkov, atac soldat cu un mort și un rănit. Alte două atacuri în aceeași regiune au provocat pagube materiale, nefiind înregistrate victime.

La rândul său, armata ucraineană a revendicat miercuri un atac contra unei rafinării de petrol în regiunea Saratov, în Rusia, utilizată „pentru a furniza carburant și lubrifianți unităților militare ruse implicate în agresiunea armată contra Ucrainei” – potrivit unui mesaj al Statului Major ucrainean postat pe Telegram. Deocamdată autoritățile ruse nu au confirmat acest atac.

Trump a fost, recent, la summitul NATO

„„Daddy’s home”, a proclamat Casa Albă, salutând întoarcerea lui Donald Trump de la summitul NATO de săptămâna trecută.

Mark Rutte, secretarul general al NATO, l-a numit ”tătic” pe Trump, considerând că lingușirea este un preț mic de plătit pentru a menține alianța unită. Și liderii europeni păreau mulțumiți. S-au angajat să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare.

Faptul că summitul NATO a avut loc imediat după loviturile SUA asupra Iranului a schimbat atmosfera, relatează Financial Times. Trump a sosit într-o dispoziție bună, iar dorința sa de a bombarda complexul nuclear iranian Fordow a risipit temerile europenilor că se va feri întotdeauna de utilizarea forței.

Dar cum rămâne cu Ucraina? Unii oficiali NATO se tem că situația de pe linia frontului s-ar putea deteriora grav până la toamnă.

În timp ce Rusia poate să mențină nivelul actual al operațiunilor pe termen lung, Ucraina ar ajunge la un punct de rupere în termen de șase luni – dacă nu primește un nou pachet de arme.”

Citiți mai multe AICI: ”Tăticul a ajuns acasă”, dar cum rămâne cu Ucraina? 

Citiți și: Cheltuieli pentru apărare. Va fi atins obiectivul de 5%?

author avatar
Andrei Coman
145 afisari

2 COMENTARII

  1. si ue care e anexa ei de ce nu face la fel?nu au astia toata ziua gura plina ca sunt aparati de americani , ca nu au armata? sa daca la fel ca ei daca sunt fii ploii!!

  2. GOGOSILE SERVITE PRIN MEDIA !,PERFORMANTELE TERIBILE ALE ARMELOR AMERICANE S-AU DOVEDIT A FI APA DE PLOAIE !,IN ACELAS TIMP CONFRUNTAREA CU IRANUL A DESCHIS CUTIA PANDOREI ,INCA UN FRONT PARASIT IN GRABA DE AMERICANI SI ISRAEL ,MIROSEA A FI UN NOU AFGANISTAN .
    MOMENTUL ZERO CAND ORCE INFORMATIE A FOST BLOCATA DIN SATELITELE MILITARE ,7 MINUTE TOTUL IN ORB !!,MOMENTE IN CARE RACHETELE IRANIENE AU PENETRAT INCLUSIV IRON DOMUL ISRAELIAN.
    TRANSFERUL DE FORTE AMERICANE IN SPRIJINUL ISRAELULUI A LASAT DESCOPERITA AMERICA SI BAZELE AMERICANE DIN ASIA PACIFIC.
    UCRAINA FIIND PIONUL DE SACRIFICIU !.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger