O fabrică spaniolă cu o istorie de peste un secol trage un semnal de alarmă: livrările sale anuale de pălării de pâslă către comunitatea evreiască ortodoxă din Statele Unite riscă să fie serios afectate de politicile comerciale ale administrației Trump.
Fabrica Fernandez y Roche din Sevilla, înființată în urmă cu 140 de ani, produce în jur de 30.000 de pălării anual pentru comunități religioase din New York și New Jersey. Acestea sunt purtate zilnic de bărbații evrei ortodocși începând de la vârsta de 13 ani, fiind înlocuite, de regulă, o dată la trei ani. Prețul unei astfel de pălării variază între 120 și 380 de dolari.
Pentru prima dată, în luna mai, importurile de pălării spaniole au fost supuse unei taxe vamale de 10%, a declarat pentru Reuters directorul fabricii, Abraham Mazuecos. Acesta avertizează că o eventuală majorare suplimentară a tarifelor – de până la 50%, așa cum a sugerat președintele Trump – ar putea reduce drastic comenzile din SUA. Fabrica nu își permite să reducă prețurile pentru a acoperi costurile suplimentare, a precizat Mazuecos, subliniind că marjele de profit sunt deja foarte mici.
În prezent, producătorul spaniol asigură aproximativ 60% din cele 100.000 de pălării comandate anual de evreii ortodocși din întreaga lume. Jumătate dintre acestea ajung în SUA, restul în Israel. Deși mai există și alți furnizori – din Italia și China – pălăriile din Sevilla reprezintă aproximativ 20% din totalul pălăriilor negre din pâslă achiziționate în fiecare an de comunitatea ortodoxă evreiască din America.
Mazuecos se teme că, pe termen lung, clienții americani ar putea renunța treptat la furnizorii străini și s-ar putea orienta spre alternative interne. Totuși, el avertizează că producătorii americani sunt specializați în alt tip de produse, în special pălării de cowboy, și nu pot reproduce cu ușurință modelele cerute de comunitățile religioase.
Discuțiile dintre Washington și Uniunea Europeană privind aceste taxe vamale au fost prelungite până la 9 iulie, însă incertitudinea persistă și pune presiune pe micii producători tradiționali din Europa.